Kultura

‘DUBROVČANIZACIJA TEATRA’ Shakespeare po ‘naški’ u subotu u Kazalištu!

Na tri kralja

Neraskidiva veza Shakespearea i Dubrovnika obnovit će se i potvrditi u Kazalištu Marina Držića premijerom predstave “Na Sveta tri kralja”. Komedija autora Matka Sršena u režiji Ivice Kunčevića odigrat će se 17. siječnja. Reprizne izvedbe odigrat će se 18., 23. i 24. siječnja.

Književni velikan William Shakespeare davnih je dana svoje djelo “Na Tri kralja” smjestio upravo u Iliriju, točnije u jedan predivan grad na moru! Ova inicijacija bila je povodom da Matko Sršen napravi ‘inglezariju’ –  prepjeva klasično šekspirijansko djelo ‘na dubrovačku’. Sršen je u dvostruko rimovanim dvanaestercima, a s jezikom ponešto pomaknutim prema danas, sažeo jedan čitavi mentalitet, povijest i duh ‘na dubrovačku’ te uspješno ambijentalizirao fantastičnu priču i likove ‘ponašjenčio’.

Stoga je na konferenciji za medije ekipa iza ‘na tri kralja’ pozdravila medije i pozvala dubrovačku javnost na ovu, nesvakidašnju, adaptaciju velikog engleskog autora.

Govoreći o predstavi,  redatelj Ivica Kunčević istaknuo je kako je počašćen što otvara ‘dubrovčanizaciju’ dubrovačkog teatra, a predstava ‘Na sveta tri kralja’, koju potpisuje autor Matko Sršen, prva je inglezerija, odnosno prepjev šekspirijanskog djela na dubrovački način.

– Dubrovnik je moćan, samo treba tu moć pronaći. On je moćan kad je mudar, a ovo mi se čini kao slučaj tog otvaranja. Zahvaljujem ravnatelju i ansamblu što su napravili ovo otvaranje. Oni su pojačali tu dubrovačku moć. Siguran sam da smo napravili zanimljivu i snažnu predstavu – kazao je Kunčević, na koga se nadovezao gostujući glumac Zijad Gračić, koji će u predstavi uprizoriti kneza.

– Tek sada dolazi do mene spoznaja koliko mi je predstava važna. Zahvalan sam ravnatelju i redatelju na ukazanom povjerenju. Jako sam dobro primljen i ostvareni su mi profesionalni uvjeti na koje sam se naučio u svom boravku ovih godina u Dubrovniku. Već dugo nisam imao jedan ovako smiren, precizan i konstruktivan rad. Rezultat neće izostati. Drago mi je da sam dobio ulogu kneza. Malo mi je to otežavajuća okolnost – kazao je Gračić.

Kako bi cjelokupna predstava zaživjela u duhu i ruhu Dubrovnika pobrinuli su se scenograf Ivica Prlender, kostimografkinja Danica Dedijer, dizajner svijetla Zoran Mihanović te autori glazbe Ivo Letunić i Konrad Lovrenčić. Veliku ulogu na sceni i van nje iznijela je koreografkinja Zrinka Japunčić koja je svojim znanjem scenskog pokreta doprinijela da svi u predstavi zaigraju kao jedan. U ulozi kneza je gostujući glumac Zijad Gračić, a tu su i ‘domaći gosti’ Nataša Dangubić i Maro Martinović koji su potpomogli uigrani ansambl Kazališta Marina Držića. U cjelokupnoj podjeli su još: Branimir Vidić, Frane Perišin, Izmira Brautović, Glorija Šoletić, Zdeslav Čotić, Mirej Stanić, Hrvoje Sebastijan, Boris Matić i Nika Burđelez. S obzirom na zahtjevnu predstavu, osim ansambla i gostujućih glumaca na velikoj sceni KMD-a u “Na Sveta tri kralja” zaigrat će i Joško Gverović, Ivan Perić te plesačice iz Plesnog studija Lazareti – Petra Japunčić i Jelena Baričević.

Pročitajte još

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist