Kultura

Dubrovački simfoničari i gosti napunili Dvor

Dubrovački simfonijski orkestar i mladi gitarist Srđan Bulat pod ravnanjem Tomislava Fačinija nastupili su sinoć, 6. kolovoza u prepunom atriju Kneževa dvora.  

Koncert je otvorio Concerto grosso za gudače, djelo suvremenog zvuka i jedna od najpopularnijih skladbi hrvatskog skladatelja Srđana Dedića. Uslijedila je Fantasia para un gentilhombre za gitaru i orkestar Joaquína Rodriga, čija djela spadaju u sam vrh španjolske glazbe i gitarističkog repertoara, u što je publiku uvjerila dostojna interpretacija talentiranog Srđana Bulata i orkestra.

Mladi Bulat je već dobitnik brojnih nagrada na gitarističkim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, a u rujnu će započeti poslijediplomski studij gitare na prestižnoj Royal Academy of Music u Londonu. U drugom dijelu koncerta osebujni Valse triste  op. 44, koji opisuje priču umiruće majke dok sa Smrću pleše „tužni valcer“, finskog skladatelja Jeana Sibeliusa dojmio je publiku. Na kraju je izvedena folklorom inspirirana Dvorákova Češka suita u D-duru, op. 39, u kojoj je izuzetno bogato i uspješno prikazana bit Češke i romantizma kao umjetničkog pokreta. 

Ovo je bio prvi od dva nastupa Dubrovačkog simfonijskog orkestra na 63. Dubrovačkim ljetnim igrama. S pijanistom Đurom Tikvicom i violinistom Marinom Marasom, a pod ravnanjem njemačkog dirigenta Johannesa Klumppa, nastupit će 16. kolovoza u atriju Kneževa dvora.

DLJI

Pročitajte još

Uputite se na posljednju ovogodišnju ‘Šetnju kroz povijest Mlina’

Dulist

‘PUTOVANJE U MEĐUZEMLJE’ Tomica Kristić otkrio kako mu je Dubrovnik ‘zaradio’ besplatno sedmodnevno noćenje u dalekom Mjanmaru

Dulist

OZVUČENI LISTOPAD U ARL Manja Ristić & Mark Vernon: Improvizacija dvoglavog čudovišta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija