Kultura

Sentimentalno putovanje sjećanjem na Grad

Knjiga dubrovačkoga novinara Vedrana Benića „Dubrovački spomenar – Sentimentalno putovanje sjećanjem na Grad“ predstavljena je sinoć , 7. kolovoza u atriju Kneževa dvora.  Knjigu su predstavili intendant Igara dr.sc. Ivica Prlender, autor predgovora Luko Paljetak, urednik Stjepo Martinović te sam autor uz glazbene brojeve u izvođenju studentske klape „Kaše“.

Knjiga Vedrana Benića dragocjen je podsjetnik na prošle ljude, stvari i mnoge događaje, i one velike i one koji žive na samom rubu sjećanja ili su posve utonuli u gluh zaborav. Ova je knjiga palimpsest sjećanja. (…) Dobro je što je autor u nju okupio svoje ranije tekstove, objavljene u različitim publikacijama, jer bi i oni ubrzo pali u zaborav. Ovako neće, kao ni dio sjećanja na Dubrovnik kakav je nekad bio. Jedino što je gore od zaborava to je užitak u zaboravu. Ova nam knjiga, naprotiv, pruža užitak prisjećanja. Zato je valja čitati s užitkom, kolika god bila sjeta koja nas pritom obuzima. – poručio je akademik Luko Paljetak.

S podnaslovom „Sentimentalno putovanje sjećanjem na Grad“, knjiga Vedrana Benića u izdanju zagrebačke izdavačke kuće arsIRIS, svojevrsna je kombinacija istraživanja arhivske građe i autorovih sjećanja na teme koje zaobilazi „velika“ povijest, poput butiga (dućana), betula, kavana, kina, tramvaja, fakina te onih posebnih ljudi iz dubrovačke svakodnevice 20. stoljeća za koje je u Gradu skovano ime oriđinali. Te su teme dio nostalgične slike Grada, koja još živi među stanovnicima Dubrovnika, Dubrovčanima diljem svijeta i mnogobrojnim zaljubljenicima u taj Grad.

Na 476 stranica u tvrdome uvezu, knjiga je bogato ilustrirana s više od 250 iznimno zanimljivih, mahom ranije neobjavljenih, starih fotografija. Također, dosljedno spomenarski, na kraju su četiri prazne stranice za intimne usputne zabilješke čitatelja. 

DLJI

Pročitajte još

Uputite se na posljednju ovogodišnju ‘Šetnju kroz povijest Mlina’

Dulist

‘PUTOVANJE U MEĐUZEMLJE’ Tomica Kristić otkrio kako mu je Dubrovnik ‘zaradio’ besplatno sedmodnevno noćenje u dalekom Mjanmaru

Dulist

OZVUČENI LISTOPAD U ARL Manja Ristić & Mark Vernon: Improvizacija dvoglavog čudovišta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija