Kultura

Dubrovački Ogranak Matice hrvatske pokreće Zakladu ‘Ruđer Bošković’!

Dubrovački Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku osnovao je Zakladu ‘Ruđer Bošković’, odnosno ova priča konačno kreće u proceduru, o čemu je više na redovitoj godišnjoj skupštini pričala njegova predsjednica prof. dr. sc. Stanislava Slavica Stojan. Zaklada će se nalaziti na Poljani Paska Miličevića.

– Nakon šest godina borbe unutar središnjice, unutar Glavnog odbora u kojemu sam srećom mogla lobirati za tu stvar, sada idemo dalje. Moram se javno zahvaliti odvjetniku Hrvoju Dunatovu koji je preuzeo pravničke poslove oko utemeljenja zaklade. To je velika stvar! Osim ovoga, gospar Dunatov radi i na raspletu okolnosti koje su od prostora bivše knjižare Matice hrvatske stvorile slučaj slijedom nesavjesnog i netransparentnog upravljanja prošlih garnitura, od devedesetih do pretprošle godine. Kad se to pitanje razriješi jednog dana, Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku više neće dolaziti u ponižavajuće situacije moljakanja novca za osnovne potrebe svoga djelovanja. Neće kucati na vrata onima koji Maticu hrvatsku ne razlikuju od, recimo, udruge za sterilizaciju mačaka. Moći ćemo planirati, moći ćemo razvijati svoje programe, planove, tiskati nove knjige, hrvatska književna i povijesna djela u prijevodima na strane jezike, za što se trudimo, ne samo u okviru Ogranka, već i središnjice – je ove srijede, tijekom Skupštine Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku njegova predsjednica, prof. dr. sc. Stanislava Slavica Stojan.

Dodala je kako će Zaklada Ruđer Bošković omogućiti da hrvatska knjiga, ne samo u izdanju Matice, već dobra hrvatska knjiga, uđe na svjetske police i u svjetske izloge.

– Matica i nakon 180 godina svog postojanja, kao niti jedna druga kulturna institucija u ovoj zemlji, radi na očuvanju identiteta hrvatskog naroda – prostornog identiteta, jezičnog, knijževnog i duhovnog, nadasve identiteta. Borimo se s neznanjem i primitivizmom – među ostalim je tijekom skupštine istaknula Stojan.

Pročitajte još

Lerovo ‘Uglavnom vedro’ u Lazaretima

Dulist

GALERIJA FLORA Otvorena izložba polaznika PopHeart Factory radionica za djecu i odrasle

Dulist

[FOTO] PROLJEĆE PRI DVORU Folklorna večer ‘Pjesma, ples i mi’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija