Kultura

Na Sveučilištu u Dubrovniku predstavljena vrijedna knjiga Dunavska Monarhija i Dubrovnik

Knjiga Dunavska Monarhija i Dubrovnik izv. prof. dr. sc. Sanje Žaja Vrbica i prof. emer. dr. sc. Petera Zimmermanna predstavljena je u ispunjenom amfiteatru Sveučilišnog kampusa. Vrijedno djelo koje otkriva do sada nepoznate podatke o arhitektonsko-urbanističkim transformacijama Grada tijekom austrijske uprave i njihovim protagonistima iznova je potvrdilo interes dubrovačke javnosti za teme iz povijesti Dubrovnika.
Recenzent prof. dr. sc. Dragan Damjanović s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je kako ova knjiga povlači i paralele s ostalim dalmatinskim gradovima i njihovim transformacijama u sličnom povijesnom kontekstu. Dubrovnik ostaje poseban po tome što je očuvao svoju baštinu zahvaljujući tome što nije doživio snažnu gospodarsku i demografsku eksploziju poput drugih gradova. Dodatna vrijednost ove knjige, naveo je prof. Damjanović, vizualna je opremljenost koja prati tekst, osobito kroz povijesne karte koje su u knjizi dostupne.
Recenzentica doc. dr. sc. Ana Šverko s Instituta za povijest umjetnosti – Centra Cvito Fisković u Splitu, govorila je o dva intrigantna zahvata u prostor Dubrovnika. Tek iz ove knjige doznajemo priču o preobrazbi Stare gradske luke; pedantno se navode svi dijelovi preobrazbe – vraćamo se u vrijeme i potom dolazimo natrag do luke kakvu danas poznajemo. Knjiga donosi važne i prvi put javnosti dostupne podatke o izgradnji omiljene Porporele. Druga zanimljiva prostorna intervencija jest izgradnja nove gradske prometnice iza Grada – do tada je Stradun bio glavna prometnica koja je povezivala Ploče i ostatak grada. Bila je to skuplja i teža opcija, ali iznimno važna jer su se tako očuvale zidine što u mnogim drugim europskim gradovima nažalost nije slučaj. No, važni su i ljudi koji su baštinu stvarali i čuvali, a ovim djelom na taj su se popis upisali i autori ove vrijedne knjige, dodala je docentica Šverko.

Autor prof. emer. dr. sc. Peter Zimmermann koji živi u Sloveniji, okupljenima se obratio na hrvatskom jeziku i izrazio zahvalnost za tako brojan odaziv. Naglasio je kako ova knjiga opisuje razvoj Dubrovnika tijekom 19. stoljeća u moderan grad koji je u tom procesu zadržao svoj šarmantni karakter. Unatoč tome što dolaze iz različitih krajeva Europe i različitih struka, splet dobrih okolnosti autore je povezao te su zajedno radili na ovoj knjizi koja im nije prva. Predanim istraživanjem i zanesenošću Dubrovnikom uspjeli su premostiti 750 kilometara udaljenosti komunikacijom na hrvatskom i engleskom jeziku.

Autorica izv. prof. dr. sc. Sanja Žaja Vrbica, prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Dubrovniku, zahvalila je kolegama na njihovim riječima i svima koji su doprinijeli nastanku ove knjige jer je podrške bilo sa svih strana. U svim njezinim istraživanjima Dubrovnik se pokazao kao sila koja okuplja i privlači, a tako je bilo i u radu na ovoj knjizi, navela je. Prorektorica Žaja Vrbica naglasila je kako ulazeći u projekt nisu znali što će od izvora pronaći. “Dobra kob!” zato je primjeren pozdrav lovaca kojim se pozdravljaju i istraživači koji ulaze u arhive. Istraživanje je bilo plodonosno, zanimljivo i rezultiralo je knjigom koja je dostupna znanstvenoj, stručnoj i ostaloj zainteresiranoj javnosti kao doprinos istraživanju prošlosti Dubrovnika.

Pročitajte još

Dubrovačka slikarica Anabel Zanze izlaže novi ciklus u Muzejima grada Karlovca

Dulist

PREDSTAVLJEN ROMAN Kroz ‘Panta rei’ sagledajte svijet iz drukčije perspektive

Dulist

VOLITE BALET? Dođite na audiciju!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija