Kultura

KOLOKVIJ U ČAST AKADEMIKU ‘Lukova poezija je glazba, tu se samo treba prepustiti emociji’

KOLOKVIJ U ČAST AKADEMIKU 'Lukova poezija je glazba, tu se samo treba prepustiti emociji'

Ispisao je neke od najljepših stihova naše književnosti, preveo neke od najvećih pisaca svjetske literature, ostavio neizbrisiv trag u znanosti o književnosti. O izvrsnosti i začudnosti opusa Luke Paljetka govorilo se u utorak na kolokviju u Matici hrvatskoj u povodu njegovog 80. rođendana.

Njegova erudicija, svestranost i izvrsnost u svemu čime se bavi zadivljujuća je i rijetka pojava na našem kulturnom prostoru. Bilo da piše poeziju, obraća se djeci, prevodi s čak 6 jezika, piše o drugima ili se bavi znanošću, piše HRT.

– Kad bi se gledali ti književni pretinci – na prvom mjestu bi bio Vojnović, Tin Ujević, Silvije Strahimir Kranjčević, Vladimir Nazor. Kad bi se gledao taj njegov opus, može se reći da je veći od mnogih profesora na sveučilištu, naglasio je akademik Krešimir Nemec. Izniman književni talent u svoj širini pokazao je stihom – te ispisao neke od najljepših stranica hrvatske književnosti.

– Uvijek se možemo sjetiti Frangešovih riječi – čega se god Luko Paljetak prihvati kao pjesnik, to može sročiti, što god on prihvatio kao motiv ili temu, to može biti sve – život sa svim svojim sastavnicama, rekao je književnik Božidar Petrač, književnik.

-Lukova sama poezija je glazba, tu se samo treba prepustiti emociji koja iz tih stihova izvire. Sretan sam da sam imao priliku i čast živjeti u ovo vrijeme, biti Lukov suradnik, prijatelj, Luko me časti sa – dvorski skladatelj moje duše, rekao je skladatelj Darko Matičević.

Dotaknuvši svojom začudnom poezijom duše mnogih – za svoj stil pisanja kaže:

– Mene je uvijek zanimalo u književnosti ne samo djelo, nego i okolnosti u kojima je djelo nastajalo. A to znači sve ljudske okolnosti, kako je pisac to radio, što je radio, zašto je radio, kako se osjećao. Ne zanemarujem biografije pisca, istaknuo je akademik Luko Paljetak.

I danas s jednakom strašću, ljubavlju i posvećenošću govori o rodnom Dubrovniku, književnosti, poeziji, pisanju za djecu, jasno dajući do znanja da u svoj antologijski opus još itekako ima mnogo toga za upisati.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist