Kultura

DUBROVAČKI MUZEJI Velika izložba povodom 500. obljetnice Božidarevićeve smrti

nikola bozidarevic izlozba press 4

Danas je u Kneževu dvoru održana konferencija za novinare povodom otvaranja izložbe ‘Nikola Božidarević – veliki slikar dubrovačke renesanse’ povodom 500. obljetnice slikareve smrti.

Naime, riječ je o prvoj izložbi posvećenoj nekom umjetniku iz ranijih razdoblja dubrovačkog slikarstva. Cilj je podignuti svijest o značenju i veličini Božidarevićeva doprinosa renesansnoj umjetnosti Dubrovnika i Hrvatske, ali i bolje upoznati njegov život i djelo.

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać, naglasila je kako ova izložba nastavlja ‘ niz projekata kojima Dubrovački muzeji predstavljaju Dubrovnik, sustavno proučavajući i promovirajući njegovu kuturno-povijesnu baštinu’.

– Ovo je prva sveobuhvatna izložba posvećena Nikoli Božidareviću čija sačuvana djela predstavljaju jednu od najvažnijih sastavnica hrvatskog starijeg slikarstva. Božidareviću se do sada pripisuje 16 djela. Sačuvana su četiri djela, tri su u stalnom postavu Dominikanskog samostana i jedna je u crkvi Gospe od Danača. Bilo je nemoguće za izložbu posuditi ta dragocjena djela. To ćemo sve na izložbi predstaviti u preslikama u naravnoj veličini. A jedino će u originalu biti predstavljena ikona Bogorodice s Djetetom iz crkve sv Nikole na Prijekom – rekla je Vilać te dodala kako je za potrebe izložbe snimljen i dokumentarni film o Božidareviću.

Na konferenciji su uz ravnateljicu Dubrovačkih muzeja sudjelovali i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pater Matijas Farkaš, predstavnik samostana sv. Dominika u Dubrovniku i sestra finka Zrinušić, predstavnica samostana Franjevki od Bezgrešnog Začeća BDM na Dančama te autori tematskih cjelina na izložbi i katalogu akademik Radoslav Tomić i dr. sc. Vedrana Gjukić Bender.

Izložba će se otvoriti u srijedu, 4. listopada u Kneževu dvoru s početkom u 19.30 sati.

Pročitajte još

DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Sutra nastupa prva violina Bečke filharmonije te nagrađivana violistica

Dulist

KOPRODUKCIJA TEATRA I LJETNIH IGARA Počele čitaće probe za ‘Kafetariju’

Dulist

BONAČIĆ, CORVINO I LIPIĆ Predstavili novi jazz album pred brojnom publikom u atriju Kneževa dvora

Dulist