Kultura

ZVUK BAMBUSA U DVORU Majstor Yosuke Irie zasvirao na shakuhachiju

ZVUK BAMBUSA U DVORU Majstor Yosuke Irie zasvirao na shakuhachiju

Yosuke Irie bio je gost ovogodišnjeg Jesenjeg glazbenog moskara Dubrovačkog simfonijskog orkestra održavši koncert u Kneževom dvoru ovog ponedjeljka na veliku radost domaće publike i posjetitelja Dubrovnika.

Naime, rijetko kad u Dubrovniku postoji prilika za čuti shakuhachi, tradicionalnu japansku frulu, a majstor Irie osim što je skladatelj je i učitelj ovog plemenitog japanskog instrumenta. Na njemu diljem svijeta izvodi repertoare od tradicionalne do suvremene glazbe. Uz koncerte u Japanu, svirao je u više od trideset zemalja diljem svijeta promovirajući japansku kulturu, te je tako prvi put došao i u Dubrovnik. Uz slobodan ulaz i prepun Dvor, prilika je ovo bila uživati na još bogatijem programu ovogodišnjeg Jesenjeg glazbenog moskara, a vrijedi dodati i to kako je ova lijepa večer održana u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj.

Tradicionalne japanske mjere
S obzirom kako je ovo bila prilika i za uživati u sasvim neobičnom glazbalu, vrijedi ga i u na ovaj način upoznati: shakuhachi je japanska tradicionalna flauta porijeklom iz Kine koja je pristigla u Japan početkom Edo perioda. Kako doznajemo sa stranica Veleposlanstva Japana u Hrvatskoj, ovaj neobični instrument napravljen je od bambusa s urezanim piskom i pet rupa. Ime mu dolazi od standardne duljine samog instrumenta koja je izražena u u tradicionalnim japanskim mjerama, 1 shaku i 8 (hachi) sena, što iznosi 54.5 centimetara. Nekada davno, u XVII stoljeću, pišu na stranicama Veleposlanstva, zen budistička Fuke sekta od šoguna dobiva isključivo pravo sviranja ovog instrumenta, a to se pravo zadržava sve do XIX stoljeća i razdoblja Meiji restauracije tijekom koje se potiče da shakuhachi postane svjetovno glazbalo. Danas se shakuhachi izvodi i u duhovnim i svjetovnim izvedbama, pa je tako bambusova frula stigla i u grad!

mnj/zp

Pročitajte još

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist