Politika

Dubrovačka deklaracija o zajedništvu

Zajednica žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Dubrovnik potpisala je s osam udruga i ustanova Dubrovačku deklaraciju o zajedništvu.

Riječ je o deklaraciji kojom se zajednica žena „Katarina Zrinski“ i udruge obvezuju na nastavak suradnje na osmišljavanju i organiziranju humanitarnog djelovanja, senzibiliziranju javnosti o problemima u lokalnoj sredini, promicanju jednakosti u različitosti te na zaštiti slabih i nemoćnih.

Udruge i ustanove koje su potpisale Dubrovačku deklaraciju o zajedništvu su Udruga Baština, Udruga Deša, Dom za starije i nemoćne Domus Christi, Udruga za Downov sindrom DNŽ, Centar za rehabilitaciju Josipovac, Udruga liječenih psihijatrijskih bolesnika Lukjernica, Dom za djecu Maslina te Dom za starije i nemoćne osobe Termoterapija.

Predsjednica dubrovačkog HDZ-a Dubravka Šuica istaknula je kako se žene trebaju same izboriti za sebe, a da ne budu samo dio zakonom određene kvote.

– Vrijeme je da se zapitamo kako je svijet politike i gospodarstva prepušten muškarcima?, izjavila je Šuica te istaknula kako bi, prema Zakonu o ravnopravnosti spolova, barem 40% mjesta na izbornim listama trebalo pripasti ženama, od lokalne do nacionalne razine. Također je podsjetila kako su upravo žene nositeljice promjena u svijetu, prije svega u tzv. Arapskom proljeću.

– Zarobljeni smo u krug stereotipova, predrasuda i mentalnih sklopova, a činjenica da imamo ženu za premijerku i predsjednicu stranke govori da smo se ipak riješili dijela stereotipova, zaključila je Dubravka Šuica.

Predsjednica dubrovačkog ogranka Zajednice žena Dubravka Marunčić kazala je kako je Zajednica u stalnom kontaktu s udrugama, ali i da ima stalnu želju politički djelovati na žene budeći im interes za angažman u politici.

Dopredsjednica Zajednice Sanja Putica podsjetila je na akcije Zajednice, prije svega one humanitarnog karaktera te najavila nastavak suradnje.

O budućim planovima Zajednice govorila je dopredsjednica Nikica Anić, istaknuvši važnost lokalnog djelovanja i zajedničkog dijaloga. Izrazila je očekivanje za jačanjem suradnje.

Na tribini „Zajedno sa Zajednicom“ također je istaknut značaj žene u obitelji i društvu, posebno politici i gospodarstvu.

Pročitajte još

SVEČANA SJEDNICA Franković predočio građanima račune, Potrebica zahtijeva novo rješenje brze ceste!

Dulist

MILAN KAPOVIĆ Petrov imenovao privremenog povjerenika Mosta za Dalmaciju

Dulist

Umjetna inteligencija prekopirala Vlahušića!? Evo odgovora o najvažnijim pitanjima za Dubrovnik

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija