Kultura

DSO, Ivan Hut i fagotist Matija Novaković: Koncert koji se rijetko čuje!

DSO, Ivan Hut i fagotist Matija Novaković: Koncert koji se rijetko čuje!

Dubrovački simfonijski orkestar započinje sezonu koncerata u atriju Kneževa dvora ovoga četvrtka, 4. svibnja. Koncertom će ravnati maestro Ivan Hut, dok će Matija Novaković nastupiti kao solist u Koncertu za fagot i orkestar Emila Cossetta. Na programu ovog koncerta su i Bersina Idila te Prokofjevljeva Klasična simfonija u D duru. Početak koncerta je u 21 sat.

Koncert za fagot i orkestar hrvatskog skladatelja Emila Cossetta praizveo je upravo Matija Novaković 2003. godine. Ovoga četvrtka, nakon dvadeset godina, dubrovačka publika ima priliku ponovno poslušati ovo djelo.
Nakon Muzičke akademije u Zagrebu gdje u klasi prof. Korbetića diplomira 1988., Matija Novaković svoje usavršavanje nastavlja u Moskvi na Konzervatoriju “P.I. Čajkovski” kod čuvenog prof. V. Popova, a 1994. godine upisuje poslijediplomski studij fagota na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. M. Kobetića i nakon dvije godine isti završava, te postaje prvi magistar svog instrumenta u povijesti zagrebačke Muzičke akademije. Stalni je zaposlenik Dubrovačkog simfonijskog orkestra i honorarni predavač u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića. Još kao učenik, a kasnije kao student, isticao se svojim solističkim nastupima s DSO-om.

Danas, kao zreli umjetnik, na svom solističkom repertoaru njeguje široki spektar programskog odabira, od glazbenog baroka do glazbe suvremenih autora. Ističu se njegove interpretacije Koncerta za fagot i orkestar hrvatskih skladatelja Papandopula, Kelemena, Bjelinskog, Cossetta (praizvedba), Jusića (praizvedba), te cijeli niz tematskih recitala od baroka, klasike, romantike do glazbe XX. stoljeća. Njegove interpretacije krasi uzorna tehnika i stilska kultura. Suosnivač je Umjetničke udruge “Konavle Art”, Festivala „Glazba i Riječ“ Konavle te Cavtatskih glazbenih večeri.

Dirigent Ivan Hut godine 2014. upisuje studij dirigiranja na „Hogeschool voor de kunsten Codarts“ (Rotterdam) u klasi prof. H. Leendersa. Sudjelovao je kao asistent prof. Leendersu u projektu Codartsa – koncert Simfonijskog orkestra Codarts na Gergiev festivalu u Rotterdamu kojim je ravnao Mo. Valery Gergiev. Godine 2016. upisuje magisterijski studij u istoj klasi prof. Leednersa s ciljem specijaliziranja za problematiku i utjecaj „tradicije“ kod izvođenja opera G. Verdija. Među mentorima je bio i Mo.Yannick Nezet Seguin (Metropolitan opera New York). Nakon uspješnog završetka magisterija 2018. godine kao najbolji student generacije dobiva priliku nastupiti na jubilarnom 30. Gergiev festivalu u Rotterdamu uz Maestrovo usavršavanje pred prepunom dvoranom De Doelen.

Među najzapaženijim suradnjama izdvajaju se Sinfonia Rotterdam (Concertgebouw Amsterdam), Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zadarski i Varaždinski komorni orkestar te Orchestra Sinfonica della Universidad del Guanajuato. Bio je stipendist fonda „ Lovro i Llly Matačić“ te „Het Kersjes fonds“, fundacije za mlade dirigente Kraljevine Nizozemske. Od prosinca 2020. godine maestro Ivan Hut obnaša dužnost dirigenta u Dubrovačkom simfonijskom orkestru.

Informacije o ulaznicama dostupne su na broj 091 613 7314, a za građane je kao i uvijek, dostupan niz pogodnosti pri kupnji ulaznice.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist