Kultura

Stonski Veliki Kaštio u Noći tvrđava

STON KASTIO01

Znamenito povijesno zdanje Veliki Kaštio u Stonu, ove će godine biti uključeno u program manifestacije Noć tvrđava koju su lani, u okviru europskog projekta FORTITUDE iz programa Interreg, pokrenuli u Javnoj ustanovi Tvrđava kulture Grada Šibenika, a prekograničnoj kulturnoj suradnji priključilo se više od 40 gradova u tri države.

Stonski prinos Noći tvrđava u organizaciji Društva prijatelja dubrovačke starine pridonijet će većoj vidljivosti spomeničke baštine, revitalizaciji i očuvanju kasnosrednjovjekovnog fortifikacijskog nasljeđa.

U cjelodnevnom programu najavljenome za 5. svibnja sudjelovat će dr.sc. Vinicije Lupis, Ansambl Plazzarius, Marija Milovac i Pixel Design iz Dubrovnika.

U prigodnom programu dr.sc. Vinicije Lupis izlagat će o Velikom Kaštelu i njegovim mijenama kroz stoljeća, dok će Ansambl Plazzarius svojim izvedbama srednjovjekovne i renesansne glazbe na replikama autentičnih instrumenata publici prizivati ambijente prošlosti. Marija Milovac, turistička vodičica poznata po svojim turama o duhovima, misterijima i legendama dubrovačke povijesti, posjetiteljima će pričati o Vilenicama i vješticama poluotoka Pelješca i uvesti nas u ‘mračni’ svijet usmene predaje poluotoka Pelješca.

Cijeli program bit će praćen kroz Pixel Dizajn koji će kroz 3D mapping tj. projekcije na zidovima Velikog Kaštela dočarati nestvarni svijet iluzija i mašte u kojoj će Kaštio ‘oživjeti’, mijenjati svoju pojavnost i oblik, rušiti se i iznova uzdizati.

Poljoprivredna zadruga iz Putnikovića ponudit će posjetiteljima, kao gostoljubivi domaćin, dio tradicionalne gastronomske ponude sa stonskih trpeza: kolače, stonsku tortu, pršut, sir i puno dobrog raspoloženja.

– Posjetite nas i pridružite nam se u Stonu na svečanosti prve Noći tvrđava u našoj županiji! Postanimo dio međunarodne manifestacije kojom afirmiramo i pronosimo spoznaju o ljepoti vlastitog spomeničkog nasljeđa – pozivaju iz Društva prijatelja dubrovačke starine.

Program događanja:
09:00 – 21:30 – Veliki Kaštio će biti otvoren za posjetitelje i razgledavanje, ulaz slobodan
18:00 – Veliki Kaštio i njegove mijene kroz stoljeća dr.sc. Vinicija Lupisa
19:30 – Koncert svjetovne srednjovjekovne i renesansne glazbe Ansambla Plazzarius
20:15 – Vilenice i vještice poluotoka Pelješca Marije Milovac
21:00 – Festival svjetla Pixel Design – Lumiart

Manifestaciju Night of Fortresses prepoznala su i međunarodna udruženja EFFORTS i FORTE CULTURA koja će Noć tvrđava od ove godine promovirati na europskoj razini kao dio European Fortress Summer zbivanja. Kulturološki značaj projekta kojim se afirmira spomeničko nasljeđe prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica pa je Noć tvrđava na Danima hrvatskog turizma osvojila priznanje HTZ-a kao finalist u kategoriji događaja godine.

Priznanje HTZ-a kao i uspješno umrežavanje s europskim udruženjima koje okupljaju i afirmiraju utvrđene gradove i lokalitete, dokazuju da je Noć tvrđava obogatila kulturno-turističku ponudu i uspješno otvorila novi oblik turističke diversifikacije u predsezoni šireći, pritom, raster uzajamne suradnje među gradovima i organizacijama koje upravljaju utvrđenom spomeničkom baštinom (kaštelima, tvrđavama, bastionima, utvrdama, dvorcima…) u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

noc tvrdava stonFoto: Društvo prijatelja dubrovačke starine

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist

Radionica izrade sunčane čipke

Dulist

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist