Kultura

OGRANAK MATICE HRVATSKE U DUBROVNIKU ‘Drame i pjesme’ predstavljaju se ovaj četvrtak

Pozivnica Drame i pjesme

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavlja knjigu hrvatskog renesansnog književnika Antuna Sasina Drame i pjesme koju je priredila prof. dr. sc. Divna Mrdeža Antonina, a 2021. godine objavila Matica hrvatska u svom nizu ”Stoljeća hrvatske književnosti”.
Antun Sasin (Dubrovnik, oko 1518. – Ston, ? 1595.) podrijetlom je iz pučke obitelji. U mladosti je živio burno, neko je vrijeme proveo u Anconi, a najveći dio života u Stonu, obavljajući različite službe: pisar u solani, kancelar, učitelj, justicijar i sudac. Opus mu je tematski i vrstovno raznolik: prigodnice, nadgrobnice, pjesme, drame, maskerate i druge književne vrste.

U ovu knjigu su uvršteni dramski i pjesnički tekstovi koji se Sasinu pripisuju od XVIII. st.: Malahna komedija od pira, Filide, Flora, Razboji od Turaka, Mrnarica, San, Drugi san, U pohvalu pjesnika dubrovačkijeh, U slavu i hvalu lijepijeh od Grada gospoja, Antun Sasin u smrt gospodina Dživa Simova Bunića, svoga draga prijatelja, U smrt istoga, Antun Sasin u smrt Marina Držića, Žalos ljuvenice u smrt Pava Torelli, Robinjica, Mužika od crevljara, Vrtari. Uvrštena je i maskerata Starci nebozi, kojoj je autorstvo utvrđeno u XX. st., a prvi se put objavljuje i novootkrivena pjesma Ubog.
Predstavljanje će se održati u četvrtak, 4. svibnja s početkom u 19 sati / Čitaonica Narodne knjižnice Grad. Knjigu će predstaviti Divna Mrdeža Antonina, Lahorka Plejić Poje i Slavica Stojan.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U DRŽIĆA Izvedena predstava ‘Tata’ u režiji Zorana Mužića

Dulist

HOMMAGE NIKOLI NINU DUBČIĆU Izložba Dubrovačke udruge likovnih umjetnika ‘Igre boja’

Dulist

PREMIJERA ZA NAJMLAĐE ‘Pčelice zujalice’ u Teatru

Dulist