DuList IN

DRUGI DAN ‘JAZZ OUTBREAKA’ Od Charlesa Mingusa do stvaranja glazbe na licu mjesta

page 10

Drugi dan Dubrovnik Jazz Outbreak 2022 festivala, kojeg je Dubrovačka baština d.o.o. organizirala u Lazaretima od 11. do 13. studenog, započeo je već ujutro. Na masterclassu „Bas i bubnjevi u jazz i modernoj improviziranoj glazbi“ kontrabasist Zvonimir Šestak i bubnjar Janko Novoselić (kojima se naknadno pridružio pijanist Petar Ćulibrk) polaznicima su nizom primjera demonstrirali pristup improvizaciji i kreiranju glazbe na licu mjesta kroz teoriju i praksu. Bili su toliko dobri da im se na kraju masterclassa u muziciranju uspješno pridružio jedan od polaznika.

Večer je započela predstavljanjem autobiografija Charlesa Mingusa „Gore nego psetu“ (Ex libris, 2022.) u izvrsnom prijevodu Saše Dracha. O jednom od ključnih djela jazz literature, ali istovremeno i vrijednom književnom djelu govorili su autori popratnih tekstova u ovom izdanju : Melanija Pović Jagarinec i Davor Hrvoj. Počasni gost na promociji bio je poznati dubrovački prevoditelj i pjesnik Vojo Šindolić, koji je djelomično preveo Mingusovu poeziju koja se nalazi u knjizi te ju ovom prilikom i vrlo sugestivno pročitao.

Predstavljanje je moderirala Ivana Marinović iz Dubrovačke baštine. Kao poklon publici na kraju predstavljanja Vojo Šindolić preveo je s japanskog i pročitao nazočnima literarni portret Charlesa Mingusa poznatog japanskog spisatelja Harukija Murakamija, koji je dio zasad (čak i na engleski) neprevedene zbirke portreta jazz glazbenika.
Centralni događaj večeri bila je koncertna promocija najnovijeg autorskog albuma Mira Kadoića „Prije dana“. Ovom prilikom Kadoić je nastupio s kvartetom koji pored njega (na alt saksofonu) čine Petar Ćulibrk – klavir, Nikola Matošić – kontrabas i Bruna Matić – bubnjevi. Pred prepunim gledalištem 5. lađe Lazareta iznimno precizno i tehnički superiorno izvodili su Kadoićeve skladbe vrlo specifične atmosfere i stila. Maštoviti naslovi skladbi dodatno su transponirali publiku u meditativno raspoloženje. Za bis je mudro odabrana skladba koja dočarava gužvu u splitskoj trajektnoj luci u srcu ljeta, kojom je publika nježno vraćena u realnost.

Nakon kraćeg intermezza na red je došao i jam session. Započeo ga je za klavirom, hrabro i spontano, mladi dubrovački glazbenik Antun Spajić, demonstrirajući što je tog jutra naučio na masterclassu. Pridružio mu se Alan Polzer na bubnjevima, potom Zvonimr Šestak na kontrabasu i Ivan Bonačić na saksofonu.

Dobrim raspoloženjem i pozitivnom interakcijom oduševili su publiku. Kako je session odmicao, za klavir je sjeo i Petar Ćulibrk, kontrabas preuzeo Nikola Matošić, a Alan Polzer prepustio je bubnjeve Janku Novoseliću prešavši na konge. Slavlje jazza time je doseglo vrhunac te je i ova festivalska večer završila u visokom raspoloženju.

Za posljednju festivalsku večer (u nedjelju 13. studenog) predviđena je prezentacija knjige Davora Hrvoja „Zamrznuta glazba“ te koncertna promocija posljednjeg autorskog albuma vituoza jazz gitare/a„Trio, Duo, Solo“ Darka Jurkovića Charlija.

Kako je bilo u Lazaretima sinoć provjerite na fotografijama službenog fotografa festivala, Vedrana Levija.

Pročitajte još

Rekorderka vrijedna 127 milijuna dolara uplovila u Gruž!

Dulist

KALAMOTA BEACH HOUSE Noć G Chelo oduševila glazbenim hitovima i vrhunskom hranom

Novi uzbudljivi kino program za sve generacije

Dulist