DuList IN

DRUGI DAN ‘JAZZ OUTBREAKA’ Od Charlesa Mingusa do stvaranja glazbe na licu mjesta

DRUGI DAN 'JAZZ OUTBREAKA' Od Charlesa Mingusa do stvaranja glazbe na licu mjesta

Drugi dan Dubrovnik Jazz Outbreak 2022 festivala, kojeg je Dubrovačka baština d.o.o. organizirala u Lazaretima od 11. do 13. studenog, započeo je već ujutro. Na masterclassu „Bas i bubnjevi u jazz i modernoj improviziranoj glazbi“ kontrabasist Zvonimir Šestak i bubnjar Janko Novoselić (kojima se naknadno pridružio pijanist Petar Ćulibrk) polaznicima su nizom primjera demonstrirali pristup improvizaciji i kreiranju glazbe na licu mjesta kroz teoriju i praksu. Bili su toliko dobri da im se na kraju masterclassa u muziciranju uspješno pridružio jedan od polaznika.

Večer je započela predstavljanjem autobiografija Charlesa Mingusa „Gore nego psetu“ (Ex libris, 2022.) u izvrsnom prijevodu Saše Dracha. O jednom od ključnih djela jazz literature, ali istovremeno i vrijednom književnom djelu govorili su autori popratnih tekstova u ovom izdanju : Melanija Pović Jagarinec i Davor Hrvoj. Počasni gost na promociji bio je poznati dubrovački prevoditelj i pjesnik Vojo Šindolić, koji je djelomično preveo Mingusovu poeziju koja se nalazi u knjizi te ju ovom prilikom i vrlo sugestivno pročitao.

Predstavljanje je moderirala Ivana Marinović iz Dubrovačke baštine. Kao poklon publici na kraju predstavljanja Vojo Šindolić preveo je s japanskog i pročitao nazočnima literarni portret Charlesa Mingusa poznatog japanskog spisatelja Harukija Murakamija, koji je dio zasad (čak i na engleski) neprevedene zbirke portreta jazz glazbenika.
Centralni događaj večeri bila je koncertna promocija najnovijeg autorskog albuma Mira Kadoića „Prije dana“. Ovom prilikom Kadoić je nastupio s kvartetom koji pored njega (na alt saksofonu) čine Petar Ćulibrk – klavir, Nikola Matošić – kontrabas i Bruna Matić – bubnjevi. Pred prepunim gledalištem 5. lađe Lazareta iznimno precizno i tehnički superiorno izvodili su Kadoićeve skladbe vrlo specifične atmosfere i stila. Maštoviti naslovi skladbi dodatno su transponirali publiku u meditativno raspoloženje. Za bis je mudro odabrana skladba koja dočarava gužvu u splitskoj trajektnoj luci u srcu ljeta, kojom je publika nježno vraćena u realnost.

Nakon kraćeg intermezza na red je došao i jam session. Započeo ga je za klavirom, hrabro i spontano, mladi dubrovački glazbenik Antun Spajić, demonstrirajući što je tog jutra naučio na masterclassu. Pridružio mu se Alan Polzer na bubnjevima, potom Zvonimr Šestak na kontrabasu i Ivan Bonačić na saksofonu.

Dobrim raspoloženjem i pozitivnom interakcijom oduševili su publiku. Kako je session odmicao, za klavir je sjeo i Petar Ćulibrk, kontrabas preuzeo Nikola Matošić, a Alan Polzer prepustio je bubnjeve Janku Novoseliću prešavši na konge. Slavlje jazza time je doseglo vrhunac te je i ova festivalska večer završila u visokom raspoloženju.

Za posljednju festivalsku večer (u nedjelju 13. studenog) predviđena je prezentacija knjige Davora Hrvoja „Zamrznuta glazba“ te koncertna promocija posljednjeg autorskog albuma vituoza jazz gitare/a„Trio, Duo, Solo“ Darka Jurkovića Charlija.

Kako je bilo u Lazaretima sinoć provjerite na fotografijama službenog fotografa festivala, Vedrana Levija.

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist