Aktualno

DR. PAVO KOSTOPEČ 98 zatvorenih Zagrepčana, 98 mladih života, 98 obitelji… Imaju pravo na pravičan postupak

Dubrovački liječnik sa zagrebačkom adresom Pavo Kostopeč osvrnuo se na svom Facebook profilu na navijačke izgrede u Ateni. Ističe kako 98 zatvorenih Zagrepčana imaju pravo na pravičan postupka i primjereno postupanje. ‘Radi se o sudbini 98 Zagrepčana, iznimno mladih života i 98 njihovih obitelji, naših sugrađana susjeda’, poručuje dr. Kostopeč. Njegovu jučerašnju objavu prenosimo u cijelosti:
Svjedoci smo učestalog dugogodišnjeg naslijeđa nasilja povezanog s navijačkim skupinama.
Pri svakom takvom pojedinačnom incidentu uvijek je uslijedila jasna i nedvosmislena osuda cijele hrvatske opće i sportske javnosti.
Posljednji tragični događaj u Ateni sve nas je ražalostio, posebno zbog smrtnog ishoda i izgubljenog mladog života, što je dodatno iniciralo još jasniji stav i jasniju osudu sramnog navijačkog barbarstva.
Ne ulazimo u špekulacije o nacionalnosti onoga huligana koji je počinio ubojstvo. Ne tražimo alibije ni parcijalna pojašnjenja na razini tko je izazivao ili prvi počeo, tko je imao kakvu ulogu,. Ne mijenjamo našu jasnu osudu i čvrst osuđujući stav spram tragičnog događaja i gubitka mladog života i izražavamo najdublju sućut prema obitelji preminulog i svim njegovim bližnjima. Nedvojbeno se zauzimamo da svatko tko je odgovoran, pravično i odgovara prema težini svog čina, ali moramo biti sposobni i sagledati događaj sveobuhvatno i primjereno reagirati te poduzeti nužne i racionalne radnje.
U ovom trenutku u grčkom zatvoru je 98 Zagrepčana povezanih sa tragičnim događajem. Broj naših sugrađana je iznimno velik, od kojih su mnogi iznimno mladi. Nikada se niti približan broj njih nije suočio sa tako teškim optužbama i to je vrlo važna okolnost o kojoj moramo posebno voditi računa.
Danas smo mogli čuti da će biti izloženi optužnici sa nizom kaznenih djela te teških prekršaja sa mogućnosti drastičnih dugogodišnjih kazni, čak i doživotnih, i to je vrlo važna okolnost o kojoj moramo voditi računa.
Također znamo da će im se suditi po novom rigoroznom zakonu koji je posljedica ranijih incidenata i ubojstava u grčkim navijačkim obračunima. 98orici navijača Zagrepčana prijeti suđenje po rigoroznim grčkim zakonima, zbog teškog grčkog navijačkog naslijeđa, ne hrvatskog, i to je važna činjenica o kojoj moramo voditi računa.
Mogli smo čuti navode samih pritvorenih sugrađana o mogućem neprimjerenom postupanju, čak i prema ozlijeđenima, koje traje sada već više dana. Takve navode apriori ne smijemo prihvatiti, dok sa sigurnošću nisu potvrđeni, ali ih ne smijemo niti u potpunosti ignorirati.
Imali smo isto tako priliku čuti prvu izjavu dodijeljenog im branitelja, u kojoj nismo mogli čuti ništa afirmativno o branjenicima, nikakvu olakotnu okolnost, nadu….napominjem radi se o branitelju pritvorenih sugrađana. I to je važna okolnost.
U konačnici najvažnija okolnost je da se radi o sudbini 98 Zagrepčana, iznimno mladih života i 98 njihovih obitelji, naših sugrađana susjeda.
Da, dragi prijatelji, što god mislili o njihovom postupanju, iako ne znamo sve detalje i nisu razjašnjeni…i što god mislili o njima osobno, iako ih ne poznajemo. Grad Zagreb je europska metropola, oni su naši sugrađani, mladi Zagrepčani, susjedi i naša je dužnost učiniti sve da ih se pravno zaštiti i omogući pravičan postupak, da im se ne sudi rigorozno zbog lošeg grčkog navijačkog naslijeđa i da ih se kroz cijeli proces tretira kao ljude dostojne svakog našeg truda i građanske i pravne zaštite.

Pročitajte još

KOŠARKAŠI SLAVE Povratak u Premijer ligu otvorili pobjedom!

Dulist

[FOTO] ZA ČIŠĆE PODMORJE Ronilački klub Dubrovnik u Eko akciji Ponta Šipka

Dulist

SAJAM INOVACIJA Robert Petrušić iz Ploča osvojio srebro

Dulist