Koronavirus u Hrvatskoj

DR. ALEMKA MARKOTIĆ Brojevi su manji, u SAD-u je uspostavljeno cjepivo, ali ne smijemo se opustiti!

DR. ALEMKA MARKOTIĆ Brojevi su manji, u SAD-u je uspostavljeno cjepivo, ali ne smijemo se opustiti!

Iako imamo manje brojeve, ne smijemo se opuštati i dopuštati da se naši ljudi razbole, završe na respiratoru ili da umru. Na respiratoru je 17 ljudi, to su većinom pacijenti starije dobi, iako ima njih četir, pet srednje do mlađe dobi, ne obolijevaju samo starije osobe. Svaka životna dob ima svoju vrijednost – istaknula je ove subote Alemka Markotić, ravnateljica klinike ‘Dr. Fran Mihaljević’, gostujući u Dnevniku HTV-a.

Još jednom je opisala simptome bolesti – visoku temperaturu i otežano disanje, ‘kao da vam netko sjedi na prsima, kao da vas netko guši i tako 24 sata, da otežano dišete’, kako je naglasila. Optimistična je oko razvoja situacije.

– Mogli bismo reći da stvar držimo pod kontrolom, moramo se držati toga, a ne se odmah ohrabriti, a ne odmah izlaziti, ovaj virus ima neke čudi koje je teško objasniti. Medicinska tehnika je napredna, vrhunska, prije tri tjedna izašla je studija kineskih stručnjaka, o djelovanju virusa, vezivanja, strukturi virusa, to nam daje veliku šansu da znanstvenici znaju u kojem smjeru u razvoju cjepiva treba ići – dodatno je pojasnila Markotić, uz opasku kako izgleda da je u SAD-u uspostavljeno cjepivo koje bi moglo ići prema prvoj fazi kliničkih ispitivanja.

Unatoč svemu, nema opuštanja!
– Svi pokušavamo paziti. U organizacijskom smislu, ministar Božinović ima velik uspjeh, dok je ministar Beroš veliki strateg koji je u kratkom roku uspio posložiti zdravstveni sustav. Svi zajedno samo možemo napraviti dobru stvar. Nema opuštanja, ni onih koji kreiraju strategiju ni oni koji na svojim leđima drže zdravstvo. Budimo sa svojima kod kuće, za blagdane treba biti zajedno, nije potrebno da trčimo po trgovinama – zaključila je.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist