Politika

FRANKOVIĆ VLAHUŠIĆU Mi smo se zadužili za ozbiljne projekte, a vi za mikroasfaltiranje. To je bacanje novaca!

FRANKOVIĆ VLAHUŠIĆU Mi smo se zadužili za ozbiljne projekte, a vi za mikroasfaltiranje. To je bacanje novaca!

Drugim rebalansom, Proračun Grada Dubrovnika za 2021. godinu smanjuje se za 29,3 milijuna kuna. Nakon izlaganja pročelnika za financije Ante Vojvodića, vijećnika Andra Vlahušića zanimalo je stanje zaduženosti. Pročelnik Vojvodić rekao je kako se u 2022. godini Grad ne planira zaduživati jer je kriterij od 20 posto probijen te se neće moći dodatno zaduživati barem u naredne dvije godine. nakon što je pitanje zaduženosti potaknuo i Ivan tropan, za riječ se javio gradonačelnik Mato Franković. Rekao je kako se nije grijeh zadužiti, posebno u uvjetima kada su prihodi pali na pola onih iz 2019. Napomenuo je kako je unatoč svemu Grad stabilan te izvršava sve svoje obveze. Napomenuo je kako je Vlada u dva navrata Gradu Dubrovniku dala beskamatne zajmove, za koje se nada da će se otpisati.
-Dokazano je da ne postoji grad u RH koji financijski pati više od Dubrovnika. Kad je dobro proračunski smo rekorder, ali smo grad koji ima najveći nadstandard u državi. Taj nadstanard se nije promijenio bez obzira na teško financijsko stanje proračuna. Nikome nismo prestali davati – rekao je gradonačelnik te se osvrnuo i na zaduženje samog Vlahušića.
-Vi ste se kreditno zadužili za mikroasfaltiranje, e to se zove bacanje novaca, a mi smo uzeli novac za gradnju ozbiljnih projekata – poručio je Franković.
Vlahušić je rekao kako nema razloga ulaziti u ono što je bilo prije.
Anita Bonačić Obradović rekla je kako je oporba zabrinuta, te da je Dubrovnik po zapošljavanju perjanica. Smatra kako se novac nije trošio transparentno.
-Grad ne stoji financijski sjajno, treba štedjeti kad se jako puno ima. Neka nam ovo svima bude škola kako bismo ubuduće tako radili i rashode planirali malo pametnije – rekla je među ostalim.
Franković je rekao kako je u tijeku najgora financijska kriza od Domovinskog rata, no unatoč tome rade se projekti koje su sugrađani čekali 50 godina. Nitko u ovom gradu nije osjetio nedostatak od 600 milijuna kuna prihoda, dodao je, jer se nikome ništa nije oduzelo.
-Jedno je sanjati i željeti, a drugo je realizirati – rekao je gradonačelnik Franković vijećniku Vlahušiću tijekom daljnje rasprave budući da je Vlahušić rekao kako se on izborio za najmanje 100 milijuna kuna. Na to mu je gradonačelnik rekao kako je ostavio naplatu za zidine u omjeru 50:50, a danas je 60:40 u korist Grada. Spomenuo se i Vlahušićeve ideje da se uzme 70 milijuna kuna kredita kako bi se ti novci dali društvu koje je tada upravljalo garažom.
-Božo Prka je u ovoj vijećnici, a prethodno Olgi Muratti, meni, Peru Vićanu i Maru Kristiću u Zagrebu rekao kako nikad ne bi bio dao kredit za garažu. Međutim, rekao je kako je u Hladnici otvarao poslovnicu PBZ-a te ga je tadašnja gradonačelnica odvela u King Richard’s Pub gdje ga je dočekao Vlahušić i nagovarao ga da da kredit. Kredit je dobiven zahvaljujući vama, a onda ste vi toj istoj ekipi, Midia grupi htjeli dati 40 milijuna kuna i dignuti kredit za ništa. Taj ste prijedlog stavili u proračun i na sjednicu Gradskog vijeća – rekao je dalje Franković Vlahušiću.

Vijećnik Ivica Roko pitao je jesu li golubovi dobili božićnice rebalansom. Gradonačelnik mu je odgovorio kako su golubovima u okviru božićnice povećali kukuruz te da se nada da će ovaj put trijumfalno podržati ovaj rebalans. Rebalans je usvojen s pet glasova protiv i tri suzdržana.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist