Aktualno

DPDS oduševljen prijedlogom Ministarstva kulture

Primili smo, doduše faksom, prijedlog Sporazuma koji naravno nije ni u kojem slučaju obvezujući. Razmotrit ćemo njegove odredbe i implikacije i u primjerenom roku dati svoj odgovor – kratko je za duList prokomentirao Denis Orlić,

predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, nacrt prijedloga tripartitnog sporazuma o upravljanju dubrovačkim zidinama.

Radni tekst nacrta tripartitnog Sporazuma je, podsjetimo, uputila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić Gradu Dubrovniku, Društvu prijatelja dubrovačke starine te ministarstvima financija i pravosuđa. Sve kako bi zainteresirane strane na njega dale svoje mišljenje i prijedloge radi eventualnih korekcija predloženog teksta.

Nezavisni pravni stručnjak za duList je prokomentirao kako je prijedlog ugovora neobičan, s obzirom da je došao od strane Ministarstva kulture, a ne uređuje bilo kakva prava i obveze tog Ministarstva.

Jednako tako istaknuo je kako je nesporno da članak 6. predloženog nacrta implicira valjanost postojećeg ugovornog odnosa između Grada i Društva prijatelja dubrovačke starine.

A u spomenutom članku 6. nacrta piše: „Sklapanjem ovog Sporazuma, Grad i Društvo sporazumno raskidaju Ugovor o održavanju i korištenju gradskih zidina od 10. studenog 1998., te Dodatak Ugovoru o održavanju i korištenju gradskih zidina od 23. prosinca 2009. godine, koji prestaju važiti danom potpisivanja ovoga Ugovora.
Projekti i programi koje je Društvo započelo sufinancirati na temelju Ugovora i Dodatak Ugovoru iz stavka 1. ovog članka, nastavit će se financirati do njihova okončanja sukladno potpisanim ugovorima između Društva i korisnika sredstava“.

No, ovdje treba istaknuti i još jednu nezanemarivu činjenicu. Naime, prisjetimo se kako je početkom travnja ove godine dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić Ministarstvu kulture uputio svoj prijedlog razrješenja spora s DPDS-om, koji podsjetimo, traje već tri godine.

U tom prijedlogu gradonačelnik je ministrici kulture nudio dosta velike stvari, odnosno Ministarstvu kulture Vlahušić je nudio značajan dio sredstava (oko godišnje 6 milijuna kuna) za stručno osposobljavanje i zaštitu spomenika kulture. Kako to da je Ministarstvo propustilo prihvatiti takve ponude?

Pročitajte još

POZIV GRAĐANIMA Predložite lokacije za nadzor brzine!

Dulist

‘KOLIKI PROSTOR!’ ‘Miovića šuma’ svakog dana s novim vizurama, a od ‘šume’ više nema ni traga!

SNAGA TRADICIJE Cvjetnica i blagoslov poma ispred crkve sv. Vlaha

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija