Aktualno

DON ANTE BURIĆ O SUSRETIMA PRIPRAVE ZA BRAK Razumijem ako netko ne može doći. Neću ih prozivati, nismo u vrtiću

DON ANTE BURIĆ O SUSRETIMA PRIPRAVE ZA BRAK Razumijem ako netko ne može doći. Neću ih prozivati, nismo u vrtiću

Subota je navečer, a skoro pedeset mladih parova nalazi se na jednom mjestu – u župi sv. Petra. Razlog? Sudjelovanje na jednom od šest organiziranih susreta priprave za brak Dubrovačke biskupije. Iako smo sa zaručnicima htjeli iskomunicirati njihovo mišljenje o susretima, kao i pripreme za vjenčanje, nekoliko njih nas je sa smiješkom odbilo. Nismo im zamjerili, već smo ih pustili da obave jedan od koraka koji ih vodi do velikog dana i ujedno zajedničkog, bračnog života.

Tri puta godišnje
No, onaj tko je bio zainteresiran za razgovor jest župnik župe sv. Petra don Ante Burić. Ističe kako se organizirani susreti priprave za brak održavaju tri puta godišnje – u veljači, svibnju i listopadu.
— Svaki turnus se sastoji od šest susreta. Osim teološko-pastoralnog te kanonsko pravnog osvrta na sakrament ženidbe, teme ovih susreta su i prirodno planiranje obitelji, psihološki aspekt bračnog i obiteljskog života te prevencija nasilja u obitelji. U vođenje ovih susreta uključeno je desetak osoba, stručnjaka za određene teme i područja o kojima se govori – rekao je.
—Budući da je Dubrovnik kao središte Dubrovačke biskupije geografski dosta udaljen od zapadnog dijela biskupije, na ovim susretima sudjeluju zaručnici iz stonskog i konavoskog dekanata te dekanata Dubrovnik 1 i 2 – naglasio je. Priprema zaručnika iz korčulanskog i pelješkog dekanata, kako kaže, odvija se u njihovim župnim zajednicama.
— Osim zaručnika iz Dubrovačke biskupije, na susretima priprave za brak ponekad sudjeluju i zaručnici iz susjedne mostarske biskupije. Isto tako, sudjeluju i oni parovi koji zbog posla žive u Dubrovniku, ali slavlje ženidbe slave u svojim župnim zajednicama, primjerice u Slavoniji – dodao je don Burić.

Nismo u vrtiću!
Pastoralna namjena ovih susreta je, kako ističe, da budu bliža priprava za primanje sakramenata ženidbe.
—Daljnja priprava se već dogodila kroz vjerski odgoj u obitelji, primanje sakramenata kršćanske inicijacije, školski vjeronauk i župnu katehezu. Stoga bi zaručnici, susrete priprave za brak, trebali shvatiti i doživjeti kao još jednu postaju na njihovom osobnom hodu u vjeri. Ovi susreti su i prigoda da se zaručnici na jedan novi način suoče sami sa sobom, kako bi vidjeli što im uistinu leži u dubini srca, njihovoj volji, želji i sposobnosti svakodnevno darivati sebe drugom. Susreti priprave za brak jedan su od načina – nikako ne i jedini – sučeljavanja zaručnika kao para oko određenih tema koje Crkva smatra bitnim za one koji žele sklopiti sakrament ženidbe – reći će don Burić.
—Naglasak je na tome da bi kršćanski zaručnici, sklapanjem sakramenta ženidbe, u društvu i svijetu u kojima žive, trebali biti svjedoci Božje ljubavi prema svima, djecu odgajati u radosti vjere, nade i ljubavi te načinom na koji svoj brak žive svjedočiti temeljne kršćanske vrednote – ljubav, istinu i pravednost. Budući da je Bog onaj koji zaručnike poziva da se u ljubavi međusobno jedno drugom daruju, osnovni cilj i svrha susreta priprave za brak je da zaručnici sebi posvijeste činjenicu kako je sklapanje sakramenta ženidbe njihov zajednički odgovor na Božji poziv – rekao je. Stoga bi zaručnici, kako kaže, kroz vrijeme priprave, ‘trebali sami sebi osvijestiti odgovore na pitanja zbog čega su izabrali jedno drugo, koliko se dobro poznaju, koji su njihovi osobni motiv i razlozi zbog kojih žele sklopiti sakrament kršćanske ženidbe’.
—Koliko ovi susreti uspijevaju ispuniti svoj cilj i svrhu uglavnom, kao i puno toga u životu, ovisi o volji, ozbiljnosti i spremnosti pojedinca da se uključi, da ne bude samo puki promatrač života koji pored njega prolazi, već da uistinu ima želju, svakodnevno izgrađivati samog sebe i kao osobu, i kao vjernika – naglasit će don Burić. Može li se dogoditi da netko ne dobije potvrdu, odgovara:
—Dosta sam fleksibilan po tom pitanju. Razumijem ako netko ima neki problem, i ne može doći. Neću ih prozivati kako bih provjerio tko je prisutan ili ne. Nismo u vrtiću! Više mi je važna ta zrelost i ozbiljnost, koju sam spomenuo. Jer, provodi se priprema za jedan ozbiljan sakrament.

Pad se osjetio u 2020. i 2021. godini
Don Burić je župnik župe sv. Petra od rujna 2015. godine. Kad nam iznosi informacije o susretima priprave za brak u brojevima, ističe kako je od 2016. do 2022. godine na njima sudjelovalo 2584 osoba, odnosno 1292 para! U 2016. godini na pripravama su bile 434 osobe, odnosno 217 parova. Godinu kasnije, u 2017., sudjelovalo je 438 osoba (219 parova). U 2018. godini bilo je 358 osoba (179 parova), a u 2019. godini 442 osobe (221 par). U 2020. godini, onoj pandemijskoj, dolazi do osjetnog pada. Te godine na pripravama sudjeluje 256 osoba (128 parova), a godinu kasnije taj je broj još manji. Naime, u 2021. godini, na susretima je bilo 228 ljudi, odnosno 114 parova. Prošle godine brojke se vraćaju ‘na staro’. U 2022. godini broj sudionika je bio 428 (214 parova).
—Pad se osjetio u 2020. i 2021. godini, no inače nema većih oscilacija – istaknuo je. Na prvim organiziranim susretima u veljači ove godine bilo je 49 parova. Don Burić ističe kako nema najava o ukupnom broju parova u cijeloj, 2023. godini s obzirom na to da se prijave odrađuju tijekom prvog susreta.

Potreba prilagodbe
Budući da je ovakav model, s određenim varijacijama, održavanja organiziranih susreta priprave za brak u praksi od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, osjeća se, kako kaže, ‘potreba njegove prilagodbe današnjoj pastoralnoj stvarnosti’.
—To je i razlog zbog kojeg su biskupi Hrvatske biskupske konferencije osnovali radno tijelo sa zadaćom da polazeći od dosadašnje prakse izradi novi model i metodologiju organiziranih susreta priprave za brak, da bi ovi susreti bili primjereniji današnjem trenutku kako crkvene, tako i društvene stvarnosti – zaključio je.

Iz tiskanog izdanja od 22. veljače 2023.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist