Aktualno

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2022.] NOVI DIREKTORI Promjene u Zračnoj luci i turističkim zajednicama

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2022.] NOVI DIREKTORI Promjene u Zračnoj luci i turističkim zajednicama

Nakon pet godina i tri natječaja konačno je u 2022. godini stavljena točka na ‘i’ imenovanja čelne osobe Zračne luke Dubrovnik. Vlada Republike Hrvatske još je krajem srpnja Skupštini Zračne luke predložila imenovanje Viktora Šobera za člana uprave – direktora dubrovačkog aerodroma, a ista ga je potvrdila početkom kolovoza. Šober, koji je radio kao savjetnik za telekomunikacije i informacijsko društvo u Stalnom predstavništvu RH pri EU bio je jedan od prijavljenih na natječaj za čelnu osobu Zračne luke na koji se čekalo dugo vremena.

Treći natječaj
Na natječaj su se još prijavili Mato Klaić, Lukša Lukšić, Roko Tolić, Josip Paljetak te jedan javnosti nepoznati kandidat. Kako je DuList pisao sredinom lipnja, iako je u roku pristiglo šest prijava, u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture 13. lipnja obavljeni su razgovori s tek četiri kandidata za direktora Zračne luke Dubrovnik. Iz daljnjeg kruga natjecanja su bili diskvalificirani bivši direktor Zračne luke Dubrovnik i današnji direktor sektora trgovine Roko Tolić te Josip Paljetak, inače koordinator za odnose s poslovima korisnika u Zračnoj luci Dubrovnik. U Zagrebu su na razgovoru bili Mato Klaić, Viktor Šober, Lukša Lukšić te šesti kandidat koji je javnosti ostao nepoznat. Inače, ovo je bio treći natječaj za glavnog direktora od 2017. godine. Prvi je raspisan još u lipnju 2017. godine, netom prije isteka mandata tadašnjeg direktora Tolića. Prijavu su tada, podsjetimo, podnijela tri kandidata, od kojih jedan nije zadovoljio uvjete. Tako su se u drugom krugu našli upravo Tolić te Viktor Šober, današnji direktor.

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2022.] NOVI DIREKTORI Promjene u Zračnoj luci i turističkim zajednicama

No, Šober je prije pet godina neočekivano odustao od intervjua čime se sam eliminirao iz utrke. Tada je kao kandidat ostao samo Tolić, no s donošenjem odluke se otezalo. U međuvremenu mu je i istekao mandat, a ‘obezglavljenost’ Zračne luke na prvu je riješena tako da mu je dva puta, do kraja 2017. godine produljen mandat. Na kraju je, početkom 2018. godine Vlada Andreja Plenkovića, na prijedlog Skupštine Zračne luke, imenovala Frana Luetića, dotadašnjeg direktora za komercijalne poslove, na čelnu poziciju u Zračnoj luci sve do raspisivanja natječaja za novog direktora. Od tada se Luetiću mandat produljivao svakih šest mjeseci, s tim da je u međuvremenu, u siječnju 2020. ponovno bio raspisan natječaj. No, završio je – poništenjem! U igri je bilo više kandidata, a uz Tolića na natječaj se prijavio i još jedan bivši direktor, Tonči Peović. I tada se, doduše neslužbeno, u javnosti spominjalo ime Mata Klaića, kao i Lukše Lukšića, ali i dvije dame, Irene Ćosić i Ivane Akmadžić. Početkom kolovoza 2022. Viktor Šober postao je novi direktor Zračne luke Dubrovnik. Time je, usred iznimno izazovne sezone 2022., konačno stavljena ‘točka na i’ oko izbora vodstva najvažnijeg gospodarskog subjekta ovog kraja.

Drašković vodi TZ grada
Promjena se dogodila i u vodstvu Turističke zajednice grada Dubrovnika, a nakon 27 godina novog direktora dobila je i Turistička zajednica Dubrovačkoneretvanske županije. Naime, krajem svibnja Turističko vijeće TZ-a grada Dubrovnika izabralo je Mira Draškovića za novog direktora.

Drašković tako kormilo gradske Turističke zajednice preuzima od Ane Hrnić. Uz njega se na natječaj, podsjetimo, javila i Danijela Crljen. Prije dolaska u TZ radio je kao komercijalni direktor u agenciji Elite Travel.

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2022.] NOVI DIREKTORI Promjene u Zračnoj luci i turističkim zajednicama

—Potrudit ću se opravdati povjerenje koje mi je dalo Turističko vijeće – rekao je za DuList Drašković netom nakon imenovanja na novu dužnost. Naglasio je kako mu je drago što je Turističko vijeće izabralo njega između dva kvalitetna kandidata. Tada smo ga pitali što bismo trebali napraviti za budućnost, budući da je turizam izuzetno osjetljiva grana gospodarstva, što se pokazalo i u protekle dvije pandemijske godine.

— Promocija je uvijek najvažnija. Dubrovnik je poznat turistički grad na svjetskoj razini, i tu nema spora, ali je važno biti prisutan zaista na svim tržištima i na svim razinama uvijek. Osjetili smo mi ipak malo i posljedice Ukrajine, iako smo se ispočetka nadali da neće to tako biti. Međutim, u neka je doba bilo razvidno kako će se osjetiti. Kad netko gleda s drugog kraja svijeta Dubrovnik, to je par centimetara od Kijeva i treba raditi na tome da prikažemo destinaciju kao sigurnu. Jednostavno, mi smo neki drugi svijet od toga problematičnog dijela svijeta u ovom momentu i to uvijek treba naglašavati i dokazivati. Da se to dovoljno naglašavalo od samog početka ovog rata u Ukrajini, vjerojatno bi i rezultati u predsezoni bili nešto bolji – istaknuo je Drašković.

Srgota umjesto Bakića
Tri mjeseca kasnije, stigla je i vijest kako Julijo Srgota preuzima čelno mjesto u TZ-u županije. Srgota je većinom glasova izabran za tu dužnost, ali zapravo iz drugog pokušaja. Novoizabrani direktor Srgota bio je kandidat i na prvom natječaju, koji je poništen, a tada nije prošao u drugi krug izbora.

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2022.] NOVI DIREKTORI Promjene u Zračnoj luci i turističkim zajednicama

Podsjetimo, Turističko vijeće županijske Turističke zajednice DNŽ 4. je srpnja trebalo izabrati nekoga od četvero kandidata koji su se prijavili na natječaj za novog direktora TZ-a, međutim, to se nije dogodilo. Nitko od četvero kandidata nije dobio natpolovičnu većinu. Srgota je u TZ prešao s mjesta predstojnika dubrovačkog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Problemi u PU
Za razliku od spomenutih, sreću s natječajem nije imala Policijska uprava dubrovačko-neretvanska, gdje nakon provedenog natječaja nije izabran novi načelnik. PU od 2017. godine vodi Ivan Pavličević, koji se odlučio prijaviti i za novi mandat. Međutim, natječaj za načelnika je poništen jer nijedan kandidat nije zadovoljio na testiranju. Tako je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović donio odluku kojom je Pavličević privremenim rješenjem imenovan načelnikom Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2022.] NOVI DIREKTORI Promjene u Zračnoj luci i turističkim zajednicama

—Postupanje po predmetnom internom oglasu je završilo objavom rješenja o djelomičnoj obustavi te se u narednom razdoblju očekuje raspisivanje novog internog oglasa, na koji se mogu javiti svi kandidati koji ispunjavaju formalne uvjete, pa tako i oni koji su sudjelovali u ranijem internom oglasu. Do okončanja novog internog oglasa, dužnost načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske će, privremenim rješenjem, obavljati dosadašnji načelnik Policijske uprave dubrovačkoneretvanske Ivan Pavličević – naveli su iz MUP-a. Novi interni oglas se još čeka.


ČEKALI GA SKORO GODINU DANA
Ređenje novog biskupa
Iako je vijest o tome kako je Dubrovačka biskupija, nakon skoro godinu dana, dobila novog biskupa objavljena krajem 2021. godine, mons. Roko Glasnović za biskupa je zaređen tek krajem siječnja ove godine. Mons. Roko Glasnović u Dubrovačku biskupiju je došao s pozicije ravnatelja Katoličkog školskog centra u Šibeniku i tajnika šibenskoga biskupa, a bio je vršitelj i drugih službi u Šibenskoj biskupiji. Inače, mons. Roko Glasnović je rodom iz Šibenika, a preci i roditelji mu dolaze iz Janjeva. Ima dvije sestre te jednog brata Franja koji je također svećenik Šibenske biskupije.

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2022.] NOVI DIREKTORI Promjene u Zračnoj luci i turističkim zajednicama

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist