Aktualno

DOĐITE! Akcija darivanja krvi u ponedjeljak u Župi

darivanje krvi

Dubrovački crveni križ poziva na akciju darivanja krvi koja će se održati u ponedjeljak, 11. ožujka u Srebrenom, u zgradi Općine Župe dubrovačke od 9 do 13 sati.

Darivanju krvi može pristupiti svaka zdrava osoba u dobi od 18 do 65 godina, a do 50 godina ako se krv prvi put daruje. Osoba mora biti tjelesne težine iznad 55 kilograma, urednog tlaka, ne smije biti na terapiji, a od uzimanja analgetika i posjeta zubaru mora proći najmanje sedam dana te od putovanja u inozemstvo treba proći 30 dana. Isto tako, krvni hemoglobin kod muškaraca ne bi trebao biti ispod vrijednosti od 135 g/L, a kod žena ispod 125 g/L.

Savjetuje se da se prije darivanja krvi pojede lagani obrok i uzme dovoljno tekućine. Sa sobom se na darivanje treba ponijeti osobna iskazina te iskaznica darivatelja krvi kako bi vam se moglo upisati darivanje.

– Krv je nezamjenjiv lijek, ne može se dobit umjetnim putem. Jedini izvor krvi i krvnih pripravaka je čovjek. Bez krvi i krvnih pripravaka mnogi bolesnici ne bi preživjeli i ozdravili. Sigurna krv spašava živote! Daruj krv i učini svijet zdravijim! – javljaju iz Dubrovačkog crvenog križa.

 

Pročitajte još

MIGRANTI UKRALI VOZILO IZ SELA LOVORNO Policija upozorava: Konavljani, zaključavajte vozila!

Ivana Mijić Vulinović

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je sutra bez struje?

Dulist

U godinu dana ‘ulovljeno’ gotovo 5 tisuća krivotvorenih novčanica eura

Dulist