Županija

DOBROSLAVIĆ: Moramo misliti na našu sigurnost, od početka smo bili stava da Jadransko-jonski koridor mora proći kroz ovu županiju!

DOBROSLAVIĆ: Moramo misliti na našu sigurnost, od početka smo bili stava da Jadransko-jonski koridor mora proći kroz ovu županiju!

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je u petak na otvaranju Međunarodnog stručnog seminara u Dubrovniku u organizaciji Hrvatskog inženjerskog saveza i Društva građevinskih inženjera Zagreb na temu ‘Obnova zgrada nakon potresa i Jadransko-jonski koridor’. Okupljene je uvodno pozdravio predsjednik DGIZ Zdravko Jurčec, a prigodna obraćanja imali su i državni tajnik pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, župan Nikola Dobroslavić te gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

-Stav Ministarstva je da se jug Hrvatske mora povezati autocestom nakon izgradnje Pelješkog mosta. Ovaj dio Hrvatske je zaslužio da bude najveće gradilište u cestovnom segmentu. Osim Pelješkog mosta i autoceste do Dubrovnika jedan od najvećih segmenata mora biti povezivanje Zračne luke Dubrovnik sa Gradom Dubrovnikom. Planiramo rekonstrukciju Pelješke ceste sa zaobilaznicom Orebića s novim trajektnim pristaništem u Orebiću – rekao je Mihotić te dodao kako sudjeluje u radu na obnovi Banovine i Grada Zagreba nakon potresa u čemu će zasigurno dobro doći dubrovačko iskustvo obnove nakon potresa.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je osnivanje Zavoda za obnovu Dubrovnika bio odličan potez u to vrijeme, a uspješno ga je vodio nedavno preminuli Božo Letunić. Dodao je kako je bivši gradonačelnik Dubrovnika napravio veliku grešku kada je iz financiranja Zavoda na njegovu inicijativu izdvojen državni udio.

-Kao izravan rezultat toga odstupilo se od protupotresnog osiguranja zgrada i potresne obnove. Mi smo realni i znamo da nas potresi čekaju kao što je bilo u prošlosti. To je naša stvarnost i jedino što možemo napraviti je osigurati zgrade – rekao je župan.

Osvrćući se na Jadransko-jonski koridor župan je istaknuo kako je stav Dubrovačko-neretvanske županije oduvijek bio da mora doći do snažnog povezivanja krajnjeg juga Hrvatske na mrežu autocesta.

-Ne treba posebno naglašavati koliko je to važno. Imamo sada Vladu koja nas podržava i na putu smo rješavanja tih problema. Moramo to napraviti brzo na korist naših sugrađana i turista, ali to su nemojmo zaboraviti, geostrateška rješenja za Republiku Hrvatsku. Vidimo što se događa oko nas i moramo misliti na sebe i svoju sigurnost. Stoga jedino je moguće povezivanje Hrvatske autocestom koja treba biti po nama Jadransko-jonski koridor koji prolazi Dubrovačko-neretvanskom županijom – rekao je župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je ovom prilikom kako je Dubrovnik kroz povijest istrpio brojne razorne potrese, a u ovima u novijoj povijesti je Zavod za obnovu Dubrovnika pokazao svoju snagu i u rekordnom roku proveo obnovu. Govoreći o izgradnji Jadransko-jonskog koridora gradonačelnik je istaknuo kako je jug Hrvatske zaslužio povezivanje na mrežu autocesta.

-Nakon Pelješkog mosta očekujemo autocestu, ali na vašoj struci je i na urbanistima promišljanja utjecaja koje će promet imati na Dubrovnik – rekao je Franković.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist