Zanimljivosti

Do kraja tjedna 40 stupnjeva

Do kraja tjedna 40 stupnjeva

Cijela zemlja, a osobito Dalmacija, suočava se s toplinskim udarom, a slično vrijeme do 40 stupnjeva, očekuje nas tokom cijelog slijedećeg tjedna.
Najavljuje to za Slobodnu Dalmaciju Rade Popadić iz udruge “Crometeo”, navodeći da se, nakon vrućeg ponedjeljka, sunčano, vruće i sparno vrijeme nastavlja tijekom cijelog tjedna uz stalni rast temperature.

− Posvuda će biti sunčano i vruće, a u Zagori bi u utorak i srijedu moglo biti naoblake te slabo izraženih grmljavinskih pljuskova -istaknuo je Popadić. U jutarnjim satima u Zagori temeratura će biti od  16 do 19 stupnjeva, uz obalu i na otocima od 20 do 25 stupnjeva, a tijekom dana temperature će rasti od 29 do 35 stupnjeva.

− Dubrovnik je bio najvrući 13. lipnja 2003. godine s 35,7 stupnjeva, šibenski rekord od 37,6 stupnjeva zabilježen je 25. lipnja 2007. godine, a Split za sada ima rekord od 14. lipnja 2003. godine s 38,1 stupnjem − kaže Popadić. Velike vrućine najbolje ilustrira podatak da su na Svetom Juri, na čak 1762 metra nadmorske visine, izmjerena 22 stupnja, te da se noću u gradovima temperature nisu spuštale ispod 25 stupnjeva. Prave ljetne vrućine označit će i početak kalendarskog ljeta, koje stiže u noći sa srijede na četvrtak 21. lipnja, točnije u četvrtak u jedan sat i osam minuta. Prvi dan kalendarskog ljeta donijet će nam prema najavama visoke temperature do gotovo 40 stupnjeva. Najvruće će i dalje biti u dolini Neretve te u Zagori, a ništa svježije neće biti ni uz more, jer će tek poslijepodne biti samo malo maestrala, što nimalo neće rashladiti ove sparne dane. Mnoge će razveseliti ovakva vremenska prognoza jer tjedan završava produženim vikendom od puna četiri dana koja će biti u znaku sunčanog, sparnog i vrućeg vremena.

− Prema sadašnjim prognostičkim podacima, sparno i vruće bit će i tijekom cijelog sljedećeg tjedna te do daljnjega zasigurno nema nikakvog osvježenja − kaže Popadić.

Pročitajte još

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist