Zanimljivosti

Dječji vrtić Škatulica za mala srca Afrike

Škatulica

Dječji vrtić Škatulica u prošloj je godini započeo niz aktivnosti za veliki humanitarni projekt „Za mala srca Afrike“ koji je imao za cilj u prvenstveno senzibilizirati djecu i roditelje da postoje djeca čija budućnost ovisi o drugima.

Projekt je započeo „Narukvicama prijateljstva“ koje su od malih prijatelja iz Afrike stigle netom prije nego što je sugrađanin Ivan Vuković krenuo na put u humanitarnu misiju u Afriku. Narukvice prijateljstva su djeca i roditelji dječijeg vrtića Škatulica sredinom studenog prošle godine imali priliku kupiti u prostorijama vrtića i na taj način izravno pomoći djeci u Africi u čiji je posjet krenuo Ivan Vuković. Nakon uspješne prodaje narukvica, tete i djeca dječijeg vrtića Škatulica pokrenuli su cijeli niz događanja tijekom mjeseca prosinca i siječnja kako bi djecu upoznali sa kulturom i običajima djece iz Afrike. U sklopu toga organizirane su radionice afričkih tradicionalnih plesova, radionica lokalnih pjesama a kroz kratke video isječke djeca su gotovo svakodnevno mogla učiti o običajima njihovih vršnjaka u Africi.

Također, tete iz dječijeg vrtića Škatulica su uspostavile suradnju sa udrugom koja se brine za školovanje djece u Africi „Plavi Anđeo“ . Preko Udruge odlučili su u suradnji sa roditeljima djece iz dječijeg vrtića Škatulica pomoći dječaku Olivi Mukhwani u njegovom školovanju. No kako ništa u životu nije jednostavno,za tu plemenitu gestu prvo je trebalo osigurati dostatna novčana sredstva. Snalažljivim tetama i vrijednoj djeci ni to nije predstavljalo problem. Organizirana je radionica afričkog nakita, tradicionalnih muzičkih instrumenata i maski. Nakon uspješno odrađene radionice krenula je prodaja izrađenih predmeta te je tako zajedničkim snagama odgojiteljica, djece i roditelja dječiji vrtić Škatulica postao kum dječaka Olive Mukhwane iz Nigerije. Škatulica je dječaku donirala novčana sredstva te mu tako pomogla da ostvari svoj dječački san – da pohađa školu.
Djeca, odgojiteljice i roditelji su i ovog puta dokazali kako imaju veliko srce i „kad se male ruke slože,sve se može“.

Pročitajte još

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist

[FOTO] ‘BLUE STEM’ Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković podučavali osnovnoškolce

Dulist

Zagrebačka banka uvodi veliku novost za građane

Dulist