Aktualno

Djeca su nam sve više pretila, a u školama im se nude hrenovke u lisnatom tijestu i bureci

Djeca su nam sve više pretila, a u školama im se nude hrenovke u lisnatom tijestu i bureci

Besplatni obroci za sve učenike osnovnih škola glavna su tema u Hrvatskoj proteklih pet dana. Većina se škola već uspjela organizirati po pitanju prehrane, no na svakom je koraku i dalje vidljiva nejednakost – ovog puta u kvaliteti obroka koji se učenicima nudi.

Neke škole nude tople obroke, dobar dio njih hladne, koji se itekako razlikuju pa neki učenici jedu krafene, drugi hrenovke u lisnatom tijestu, treći muffine, a četvrti se, eto, u te marende za 10 kuna uspjeli ugurati i humus… No, kad se najavljivao projekt uvijek se stavljao naglasak na nutritivno vrijednim obrocima.

Upravo tu dolazimo do problema i pitanja – jesu li nutritivno vrijedni obroci hrenovke u lisnatom tijestu i bureci? Upravo to naći će se na meniju prehrane župskih osnovnoškolaca, koji su ovaj prvi tjedan (možda i srećom) ostali uskraćeni za besplatne obroke.

Naime, neki su se roditelji nemalo iznenadili kada su ovog petka vidjeli što će se ponuditi župskim osnovnoškolcima. I ne, nije ovdje riječ o roditeljima koji zaziru od sendviča i svojim školarcima ‘cijelu noć’ kuhaju zdravu marendu i brane im slatkiše i grickalice, već o onima koji svojoj djeci za marendu daju i sendvič, ali i voćku uz npr. orašaste plodove i slično i na taj način pokušavaju izbjeći konzumaciju kruha i suhomesnatih proizvoda svih pet dana u tjednu. Ne bježe ni od pekarskih proizvoda (jako rijetko doduše), ali zar ih djeca moraju konzumirati pet dana u tjednu!?

Posebno u vrijeme kad je pretilost kod djece rastući problem, o čemu je DuList pisao početkom prosinca. Zastrašujući su i komentari pojedinaca u stilu: i prije ovih besplatnih obroka djeca su nam jela pizze, krafene, sendviče, grickalice… To nikako nije i ne smije biti opravdanje da se takva hrana plaća iz državnog proračuna i da svi zajedno kao društvo ne pokušamo djecu naučiti zdravi(ji)m navikama.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist