Zanimljivosti

Djeca čistila sama, nitko im nije došao pomoći

Djeca čistila sama, nitko im nije došao pomoći

Eko-Omblići i Zeleno Sunce sudjelovali u akciji „Zelena čistka koja se u Dubrovniku, ali i Mokošici zbog lošeg vremena održala tek ovog vikenda. No, nije im se priključio nitko od sugrađana.

Mladi eko aktivisti Eko-Omblići i Zeleno Sunce čistili su gornji dio Malog Mokoškog potoka kod Šumice.
– Očekivali smo da će doći dosta građana – volontera kao što je to bilo u drugim gradovima Hrvatske, a ono smo se prevarili. Ali zato je došlo 20 naših mladih eko aktivista Eko-Omblića i Zelenog Sunca i jedna volonterka iz Volonterskog centra Dubrovnik.

Zavrnuli su rukave, stavili rukavice i čistili livadu pored potoka te naš Mali mjesni potok koji je uvijek pun odbačenog smeća. Kako je sunce jako peklo, mladi Eko-Omblići su se morali smjestiti u hlad kao podrška, dok su odrasli volonteri čistili potok koji je bio pun slomljenih kišobrana, plastičnih gajbi, staklenih boca, najlon saketa, plastičnih boca, papira pa i automobilskih guma – objašnjava akciju Jadranka Šimunović.

U vrijeme marende stigli su sendviči i sokovi u organizaciji Grada Dubrovnika, što je razveselilo mlade eko aktiviste, koji su nakon okrijepe nastavili čišćenje predjela pored mosta uz potok sve do 12,15 h kada je „Zelena čistka završila.
Ukupno je smeća bilo oko 10 vreća od toga jedna vreća plastičnih boca koje su ekolozi reciklirali u obližnjem zelenom otoku.
– Ne znamo tko treba čistiti mokoške i ostale potoke (Veliki potok, potok Slavjan, Žlijebi, Maslinata), ali čini nam se po čestim dojavama naših sugrađana iz Rijeke dubrovačke preko našeg Zelenog telefona Eko-Fona da ih se vrlo malo čisti i baš ne brine puno o njima! Priroda se ne osvećuje ona samo naplaćuje račune! – poručila je za kraj Jadranka Šimunović.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist