AktualnoUrednički izbor

LJUBAV PREMA PARCU SPOJILA DUBROVNIK I LIKU Hodočasnici iz Ličkog Lešća prvi put u procesiji za barjakom

LJUBAV PREMA PARCU SPOJILA DUBROVNIK I LIKU Hodočasnici iz Ličkog Lešća prvi put u procesiji za barjakom

Da ljubav prema našem Parcu, svetom Vlahu, ljude spaja na čudesan način, svima je poznato. Zato je posebno zanimljivo kada se ta ljubav očituje i u srcima onih koji nisu iz Parčeva grada. Na jednu takvu lijepu dubrovačko-ličku priču naišli smo ovog divnog dana od Feste na Stradunu. Naime, hodočasnici iz Ličkog Lešća pod barjakom župe Blažene Djevice Marije od Svete krunice prvi put ove godine sudjeluju u svečanoj procesiji za Festu, a zanimljivu priču oko njihovog dolaska za DuList je podijelio gospar Miho Begović iz Plata, inače član Udruge hrvatski domobran Dubrovnik. Kako nam je otkrio, njegova majka potječe iz Ličkog Lešća, a njezin brat, Begovićev ujak, stradao je nakon Drugog svjetskog rata na Tupalama, području u blizini Sinca i Ličkog Lešća.

-Djed je sve prodao, nakon što nije mogao pokopati strijeljanog sina u svoj grob, i odselio u Slavoniju. Ovo sam doznao tek 1988. godine. Od 2001. pohodio sam grobove ujaka s još 14-ero strijeljanih na polju kod Sinca. Prije dvadesetak godina sam započeo sa zamolbama da se grobište dostojno i primjereno obilježi. Moje molbe i dopisi su izgleda urodile plodom te su posmrtni ostaci ekshumirani, provjereni na DNK na sudskoj medicini u Zagrebu, i dostojno pokopani na gradskom groblju u Otočcu prije godinu i nešto dana. Prošle godine nakon Feste sv. Vlaha, došla mi je pomisao da pokušam dovesti lički barjak na Festu te da to bude moj zavjet za žive i mrtve ličkog kraja. Da tako, na neki način, dio blagoslova našeg Parca padne i na našu Liku – pojasnio je gospar Begović.

Prvo je, naglasio je, kontaktirao rektora Zborne crkve sv. Vlaha don Hrvoja Katušića i pitao ga je može li pristupiti dovođenju barjaka iz Like. Don Hrvoje je, istaknuo je Begović, bio jako obradovan i odobrio je njegov naum.

-U kasnijim kontaktima mi je puno pomogao na čemu mu iskreno zahvaljujem. Potom sam kontaktirao jednog dobrog čovjeka iz Ličkog Lešća, Toma Jagodića, bivšeg predsjednika Kulturno umjetničke udruge Gacka – Ličko Lešće, a on me je uputio na sadašnjeg vođu Ivana Markovića, koji živi u Zagrebu, ali je često u Lici. U dogovoru s gosparom Markovićem, moja je intencija bila da pozovem šest ljudi, koji će biti obučeni u narodnu nošnju Like i smjestim ih u sebe doma dan, dva, za vrijeme Feste. Međutim, gospar Marković me je iznenadio, te je organizirao skoro cijelu KUU, tako da ih dolazi dvadesetak i to svi u narodnim nošnjama.

Među hodočasnicima iz Ličkog Lešća su i gospođa Josipa Marić, zatim počasni član i bivši predsjednik Tomo Jagodić te voditelj KUU Gacka Ivan Marković. Gospar Miho Begović s njima će ići u procesiji za barjakom s obzirom da im je ovo prvi put na Festi našeg Parca.

Pročitajte još

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist