Aktualno

Dubrovačka zelena na nošnji lijepe Župke

Župka Nikolina Sambrailo već 10 godina s prekidima sudjeluje u obilježavanju dana Parca. Sa svojim sumještanima iz Postranja redovito pohodi Grad na samu Festu kako bi nastavili tradiciju koju su nam u dotu ostavili naši djedovi i bake. Ipak, ovaj Sveti Vlaho za Nikolinu nešto je posebniji. Njena dubrovačko zelena nošnja ukrala je poglede mnogih i iskočila među mnoštvom modrine. Montura je, otkriva nam, nastala prije kojih godinu dana u Zagrebu i na 1050. Festi ‘premijerno’ ju je prošetala pred svima.
– Inače imamo tradicionalnu zelenu nošnju, ali ova je novonapravljena. Ručno je šivana par mjeseci. Sastoji se od maramice, ogrnača, kotule, sotane i ispod je krpetin – bijeli nastavk koji nas stisne da nam paletun ljepše stoji. Na sebi imam župske naušnice, kolarin i cvijet – rekla nam je.

Pročitajte još

[FOTO] Tradicionalni tratamenat u čast sv. Vlahu!

Dulist

Festu popratili i Željka Markić i Zlatko Hasanbegović

Dulist

GRADONAČELNIK UZ FESTU SV. VLAHA Moćni zagovor našega parca neka uvijek bdije nad nama

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija