Aktualno

DIRLJIV OPROŠTAJ OD FRA IVA KRAMARA ‘Pridvorje i Konavle držat će te u svom srcu’

DIRLJIV OPROŠTAJ OD FRA IVA KRAMARA 'Pridvorje i Konavle držat će te u svom srcu'

Vijest o tragičnoj pogibelji fra Ivana Kramara potresla je Konavle i sve koji su ga poznavali. Od njega se na društvenim mrežama opraštaju brojni njegovi prijatelji i poznanici iz Konavala i šire.
-Teško je pronaći riječi s kojima se rastavit od gvardijana franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju, fra Ivana Kramara. Tragična smrt odvela ga je u život vječni. Kroz svoj poziv nesebično je davao sebe za narod s kojim je živio. Kroz propovijed i svojim velikim zalaganjem utjelovio je svoj duh u samostan. Oživio je samostan s mnogim kulturnim događanjima – zapisala je Luce Kocelj u Facebook grupi Zavazda Konavle. Dodala je kako će im zavazda ostati u lijepim sjećanjima večer priređena za njihove matere pod nazivom “Naše matere u konavoskom robi’.
-Fra Ivane, neka Vam je vječna slava i hvala. Neka Vas nebeske kočije uz trublje anđela odvedu u raj. Počivali u miru Gospodnjem – zapisala je Kocelj te obitelji fra Ivana Kramara izrazila sućut.

-Počivaj u miru dobri naš fra Ivo – napisali su iz KUD-a Stjepan Radić iz Pridvorja.
Šokirala nas je vijest da nas je napustio fra Ivan Kramar, gvardijan pridvorskog samostana. Svojim nesebičnim angažmanom pridvorski samostan držao je u središtu konavoskog vjerskog i kulturnog života. Svojim odnosom prema ljudima pokazao je što znači biti dobar čovjek, svećenik, vjernik i prijatelj. Pridvorje i Konavle držat će te u svom srcu – od fra Iva su se oprostili pridvorski KUD-ovci.

-Preminuo je fra Ivo Kramar, franjevac Bosne Srebrene, gvardijan franjevačkoga samostana u Pridvorju, policijski kapelan za Dubrovačko-neretvansku županiju, pjesnik, član Društva hrvatskih književnika, veliki čovjek i prijatelj. Hvala mu za sve lijepe riječi vjere, utjehe i nade koje nam je upućivao, za ljubav i razumijevanje koje je prema nama pokazivao i za mir koji je među nas donosio. Pokoj vječni daruj mu Gospodine! Počivao u miru Božjem! – riječi su kojima su se od fra Iva oprostili iz udruge SJP Grof Dubrovnik.

-Fra Ivo Kramar nije nastupao na Konoviziji, nije bio u žiriju, i iskreno, ne znamo ni je li bio na iti jednoj Konoviziji. Ali unatoč tome uvijek smo ga smatrali dijelom velike konovizijske obitelji i uvijek smo imali ništa drugo nego jako veliko poštovanje prema njemu – prisjetili su se pok. fra Kramara organizatori Konovizije.
-Kada smo prve godine, onako amaterski ne razmišljajući odredili datum održavanja koji je pao na dan u korizmi, fra Ivo Kramar je bio jedan od onih koji su prvi stali u našu obranu. Tako nas je lijepo podržao objašnjavajući na jednoj od propovijedi što je u biti korizma i zašto misli da u pjevanju nije bilo ničega lošeg. Tri godine kasnije, kada smo došli s zamolbom da Damira Kedža snimamo u pridvorskom samostanu odmah nam je izašao u susret, bez ikakvih uvjeta. Neki od nas su znali poći i na mise u samostan diveći se njegovom snažmom glasu i propovjedima koje su baš onako bile iz srca i tako lijepo približene ljudima bez ikakvog “postavljanja s visoka”, a najviše nas je oduševljavao time što bi na kraju svake mise pozivao djecu da im podijeli darove. Nažalost, fra Ivo Kramar je još jedna dobra duša koja nas je napustila prerano, a mi mu više nećemo imati prilike pokazati koliko smo cijenili sve što je za nas napravio. Počivaj u miru fra Ivo – zapisano je na stranicama Konovizije.
Na Facebooku su mnogi u sjećanje na fra Iva podijelili i stihove jedne od njegovih zadnjih pjesama.

Ne vjeruj
Ako ti kažu da sam umro,
ne vjeruj,
posadi neven,
neka se leptiri pretvaraju u njihovo sjeme.
Ako ti kažu da sam umro,
ne vjeruj,
vjeruj oblacima
što spremaju se kišu prosuti na zemlju,
posadi slak u svoj vrt,
da mi duša mirno spava.
Ako ti kažu da sam umro,
ne vjeruj,
pogledaj ptice
što preko mora lete,
kad se vrate znat ćeš.
Ako ti kažu da sam umro,
ne vjeruj,
pogledaj maslačak
tako se i ja ušutim u svojoj samoći.
Ako ti kažu ne vjeruj.
Fra Ivan Kramar

 

Foto: Dubrovačke knjižnice

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist