Aktualno

DIREKTOR ČISTOĆE IVEKOVIĆ O RAZDVAJANJU OTPADA Teško ćemo do svake kuće

DIREKTOR ČISTOĆE IVEKOVIĆ O RAZDVAJANJU OTPADA Teško ćemo do svake kuće

Prvog dana mjeseca studenog na snagu je stupila Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, koja obvezuje građane na razdvajanje otpada.

Pišu Baldo Marunčić / Andrea Gjaja

I čini se da je uvela pozamašnu pomutnju, barem po reakcijama naših sugrađana. Kako bismo razjasnili novonastalu situaciju, odnosno odgovorili na pitanje što je sve propisano novom uredbom, za objašnjenje smo pitali direktora gradskog poduzeća Čistoća Marka Ivekovića.

-Uredba u načelu propisuje da bi svaki korisnik trebao imati svoj spremnik. Međutim, to treba uzeti s rezervom, budući da je takvu rečenicu jednostavno napisati na papiru. A pitanje je što je moguće provesti na terenu? Što se tiče odvajanja otpada, Čistoća je u posljednjih nekoliko godina već omogućila odvajanje otpada postavljanjem spremnika za prikupljanje odvojenog otpada na javnim površinama. Međutim, Uredba govori da mogućnost razdvajanja otpada treba što više pribiližiti korisniku. Postoje različita rješenja, a mi smo sad u fazi gdje razmišljamo i sagledavamo sve prednosti i nedostatke. Vrlo brzo ćemo se odlučiti na koji način to učiniti. Glavna postavka Uredbe je omogućiti odvajanje na kućnom pragu, odnosno u samoj stambenoj jedinici. Naravno da će tu biti dosta problema. Konfiguracija terena u našem gradu je takva da velik broj nekretnina uopće nema kolni prilaz, imamo samo skaline. Zato ćemo morati individualno pristupiti svakom pojedincu, svakom korisniku, te iznalaziti za svakog od njih najbolje i najpovoljnije rješenje – rekao nam je Iveković.

Problem u nemaru pojedinaca
Istaknuo je da, premda je Uredba stupila na snagu 1. studenog 2017. godine, lokalna samouprava ima rok za donošenje potrebnih odluka i dokumentacije do 1. veljače 2018. godine.

– Iza tog roka imamo i rok primjene nove uredbe, što bi trebao biti 1. studenog 2018. godine. Dakle, slijedi nam prijelazno razdoblje u kojem je ostavljeno jedinicama lokalne samouprave i njihovim komunalnim društvima da iznađu najbolja rješenja za svoje korisnike. Pritom treba reći kako se niti jedan dalmatinski grad ne može uspoređivati s bilo kojim gradom na sjeveru države. U Varaždinu ili Čakovcu riječ je većinom o obiteljskim kućama s okućnicama, a stambene zgrade u svojoj okolici imaju velike otvorene površine, parkirališta i parkove. Oni imaju ‘milijun’ mogućnosti, a kod nas nažalost nije takva situacija. U nas će to ići malo otežano, ali od obveze ne bježimo. Uredba je propisana i moramo je poštovati – mišljenja je Iveković. Proteklih dana u razmišljanjima građana osjetili smo skepsu u vezi ovog projekta, a može se čuti i mišljenje kako će, bez obzira na njihov trud razdvajanja, taj otpad na kraju završiti na istom mjestu.

– To je takva neistina, da se pristojno izrazim. Ne znam zašto se to priča – decidirano odbacuje takav stav Iveković te objašnjava:
– Ne bježim od toga da se to znalo događati u izvanrednim situacijama, kad bi ljudi vidjeli da se žuti spremnik za plastiku prazni zajedno sa zelenima u isto vozilo. To je bilo u par izoliranih slučajeva, ali jedino onda kad su neodgovorni pojedinci u spremnik za plastiku bacali komunalni otpad. I danas imamo takvih situacija, da žuti spremnik za plastiku bude i do 90 posto pun komunalnim otpadom. Dakle, na takav čin primorali bi nas jedino nemar i neodgovorno ponašanje pojedinaca. Građani moraju znati da se svaki kontejner, plavi za stari papir ili žuti za staklo, metal i tvrdu plastiku, kada ga Čistoća isprazni, predava dalje ovlaštenim oporabiteljima na daljnju obradu. Za svaku tonu prikupljenog starog papira mi u Čistoći imamo dokumentaciju gdje je na kraju završio – ističe Iveković. Napominje kako je Čistoća s najnovijim računima počela educirati građane u novim navikama koje treba usvojiti.
– Na poleđini računa bio je istaknut tekst o važnosti i mogućnostima odvajanja te koja vrsta otpada ide u koji spremnik. Uz to, pripremili smo i edukativnu bojanku za naše najmlađe sugrađane u dječjim vrtićima, kako bismo i njih obrazovali kako postupati s otpadom. To nije jednostavan proces, jer je riječ o promjeni svijesti, načina razmišljanja preko noći o načinu bacanja otpada koji na ovom prostoru uobičajen već pedeset godina. Nigdje taj proces nije trajao dva ili šest mjeseci ni godinu dana – rekao nam je direktor Čistoće.

Točno će se znati količina
Naravno, građanima je od ključne važnosti cijena ovih novih usluga.
– Novi cjenici, koji su još uvijek u pripremi, rade se prema postavkama Uredbe. Još ga fizički nisam vidio. Novi računi će biti podijeljeni u dva dijela dijela: fiksni i promjenjivi. U promjenjivom dijelu računa svaki korisnik će moći utjecati na cijenu prema količini otpada koji je predao. Dakle, korisnike se motivira da odvajaju kako bi utjecali na smanjenje cijene. Sustav sam osobno testirao u svom domu i s malo discipline i želje za odvajanjem količina mješanog komunalnog otpada se drastično smanjila – pohvalio se Iveković. Objasnio je kako je Uredbom predviđeno da svaki korisnik ima svoj spremnik mješanog komunalnog otpada.

– Idemo prema tom cilju. Ovog smo ljeta u Štikovici proveli takav pilot projekt, a do kraja godine nam slijedi Zaton. Svi će spremnici biti čipirani, a imat ćemo opremu na vozilima. Čip je povezan s imenom i prezimenom, a daje znak kad je kanta ispražnjena. Tako ćemo znati koliko litara otpada mjesečno je odveženo s određene adrese. U stambenim zgradama imat ćemo zajedničke spremnike, a svi stanari će sudjelovati u idelnom udjelu. Po Uredbi mi kao davatelj usluge imamo obvezu točno mjeriti koliko je otpada na mjesečnoj razini predao određeni pojedinac, domaćinstvo, kućanstvo. Mi za to imamo tehnologiju, ali će nam geografski položaj grada, sa svim svojim padinama, biti problem – objasnio je Iveković. Dodao je kako je nemoguće znati koliko će cijeli projekt provedbe uredbe koštati Čistoću, jer se paralelno s tim projektom provodi provjera baze podataka kako bi se utvrdio točan broj korisnika.
– U provedbi projekta postoje objektivne poteškoće i problemi, što je slučaj u svakom gradu. Ne želimo ljudima zgaditi odvajanje otpada. Potrudit ćemo se da se projekt provede logično i svrsishodno. Ljude treba senzibilizirati kako bi im odvajanje otpada postalo sastavni dio života. To iziskuje trud i vrijeme – zaključio je Iveković.

O svemu smo popričali i s građanima!

JOSIP BARIŠIĆ Razdvajao bih, ali u što?

DIREKTOR ČISTOĆE IVEKOVIĆ O RAZDVAJANJU OTPADA Teško ćemo do svake kuće
Živim u zgradi i da mogu ja bih razdvajao otpad. Ali u što? Kako? Na svoju inicijativu ostavim boce sa strane, da oni koji ih vade ne moraju kopati po smeću.

KATE LUBURIĆ Meni nije problem, ali drugima će biti

DIREKTOR ČISTOĆE IVEKOVIĆ O RAZDVAJANJU OTPADA Teško ćemo do svake kuće
Ja odvajam otpad već godinama, posebno papir, posebno boce. Meni nova odredba neće biti nikakav problem, ali mislim da drugima hoće.

MARIJA KVESTIĆ Treba krenuti od sebe

DIREKTOR ČISTOĆE IVEKOVIĆ O RAZDVAJANJU OTPADA Teško ćemo do svake kuće
O razdvajanju otpada još nitko ništa nije konkretno javio, jedino imamo najave po televiziji o velikim kaznama za one koji ne odvajaju. Treba prvo osigurati preduvjete. Za sada je to još uvijek neorganizirano. Ne može se spreko noći. Građani bi trebali krenuti od sebe i svojih dvorišta.

BOŽIDAR KOPRIVICA Treba urediti odlagališta

DIREKTOR ČISTOĆE IVEKOVIĆ O RAZDVAJANJU OTPADA Teško ćemo do svake kuće
Odavno se o tome govori, ali odlagališta nisu dovoljno uređena. Nije im posvećeno dovoljno pažnje. Prvo se odlagališta trebaju bolje urediti pa onda možemo razgovarati o odvajanju. Odvajam samo papir i plastiku, ubacim pojedinačno gdje mogu.

DANICA VUKASOVIĆ Još ništa ne znam

DIREKTOR ČISTOĆE IVEKOVIĆ O RAZDVAJANJU OTPADA Teško ćemo do svake kuće
Živim u zgradi, mi nosimo smeće u kontejner. Nisu mi još došle nikakve informacije niti sam dobila neku obavijest. Kad dođe vrijeme za to, ja sam spremna. Sigurno da ću razdvajati smeće, ali još uvijek ništa ne znam.

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist