Aktualno

Evo kako će se u Dubrovniku obilježiti Svjetski dan šećerne bolesti

Evo kako će se u Dubrovniku obilježiti Svjetski dan šećerne bolesti

Svjetski dan šećerne bolesti – ‘World Diabetes Day’ (WDD) najveća je kampanja podizanja svijesti o šećernoj bolesti u svijetu koja se svake godine obilježava 14. studenog.

Međunarodna dijabetička Federacija (International Diabetes Federation, IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija pokrenule su ovu kampanju još 1991. godine kao odgovor na sve izraženiji, rastući problem šećerne bolesti i opterećenja koje ona predstavlja na pojedince, njihove bližnje i društvo u cjelini.

Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je ‘Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost’ (engl. ‘Women and diabetes – our right to a healthy future’).

Ovogodišnja kampanja promiče važnost obrazovanja i liječenja žena sa šećernom bolesti ili povećanim rizikom za razvoj ove bolesti da bi se poboljšalo njihovo zdravlje i ojačala njihova uloga u prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji.

Već tradicionalno u našem Gradu kroz razne manifestacije Zavod za javno zdravstvo DNŽ, patronažna služba Doma zdravlja Dubrovnik i Udruga Slatki život zajedno obilježavaju ovaj dan, a s ciljem upozorenja sugrađana na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti.

Tako će se u utorak 14. studenog od 10 do 12 sati ispred palače Sponza provesti akcija javnog mjerenja šećera u krvi i tlaka, a članovi udruge će u suradnji s učenicima OŠ Marina Getaldića ispred Luže i na Stradunu plavim balonima praviti krugove i dijeliti letke.

Isto tako, Društvo za zaštitu od šećerne bolesti kontolirat će šećer u krvi od 8 do 10 sati ispred DOC-a (samoposluga) te ispred Robne kuće Srđ. Istog dana u njihovoj organizaciji, bit će održan i simpozij na temu ‘Šećerna bolest danas’ u bivšem kinu Gruž s početkom u 17 sati, a teme su:

‘Standardi u liječenju šećerne bolesti’ – doc. dr. Sandi Tešanović, dr. med., specijalist interne medicine endokrinolog i dijabetolog
‘Šećer i oko’ – prim. doc.dr. Antonela Gverović Antunica, dr.med. specijalist oftalmolog, subpspecijalist stražnjeg segmenta oka
‘Dijabetičko stopalo’ – Igor Hozić, dr. med., specijalist opće i vaskularne kirurgije

 

Pročitajte još

Odjel za pružanje palijativne skrbi proslavio deset godina

Dulist

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist