Kultura

Difuzija svjetlosti Najke Mirković

Izložba autorice Najke Mirković otvorena je večeras u caffe baru „Living room“, a na njoj je predstavljeno  osam fotografija u velikom formatu apstraktne tematike.

Najka Mirković fotografijom se bavi još od 1986. kada je postala članicom Fotokluba Marin Getaldić, a do sada je surađivala s Dubrovačkim muzejima, Arheološkim muzejem te na snimanju spomeničke baštine na području Dubrovačko-neretvanske županije.

-Novi ciklus fotografija Najke Mirković otklon su od dosada poznatoga, i vode nas u novi irealni svijet apstrakcije i difuzne svjetlosti. Od šipanskih pejzaža, pa sve do flore otoka Lokruma, kao da su novi motivi ukazali na težnju istraživanja tvari u vremenu obilježavanja Boškovićeva genija,  odnosno dale obol pohvale veličini genija našeg sugrađanina. Svakako, sam pogled na zanimljiv ciklus poticaj su istraživanju mogućnosti traženja irealnog u realnom svijetu našeg okruženja.

Kompozicijski pristup pokazuje  put prema neoimpresionističkim impulsima i lumizmu, gdje se iz težnji stvaranja atmosfere udaljava od realnog svijeta koji nas okružuje kreće u svijet mistike. Likovne teme izvanredne profinjenosti boje i lakoćom luminiscencije u isto vrijeme su odraz tražnje discipline, gotovo poput fizičara koji traži uzrok pojavnosti – pravila pojavljivanja raznobojnih efekata-istaknuo je uz ostalo autor teksta u katalogu koji prati ovu izložbu dr.sc. Vinicije B. Lupis dodavši:

– Apstraktne difuzije svjetlosti Najke Mirković su svojevrsni fotografski  prilog obilježavanju Ruđerove godine, naoko nepovezane, ali pažljivom promatraču neće promaknuti struktalistička crta u istraživanju svijeta boja i svjetlosti na nov i zanimljiv način gledan kroz prizmu suvremenih likovnih medija – zaključio je dr.sc. Vinicije B. Lupis.

Ovo je njena osma samostalna izložba, a može se pogledati do 27. siječnja.

Pročitajte još

USKORO IZLOŽBA Brižno se čuvaju niti ljubavi primorskog veza

Dulist

RADIONICA U VIDRINOM DOMU Sveti Vlaho i Marin Držić zajedno u voljenom Gradu

Dulist

‘JEL’ TAKO ZORANE?’ Na daskama teatra odigrana prva ovogodišnja dramska premijera

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija