Kultura

Difuzija svjetlosti Najke Mirković

Izložba autorice Najke Mirković otvorena je večeras u caffe baru „Living room“, a na njoj je predstavljeno  osam fotografija u velikom formatu apstraktne tematike.

Najka Mirković fotografijom se bavi još od 1986. kada je postala članicom Fotokluba Marin Getaldić, a do sada je surađivala s Dubrovačkim muzejima, Arheološkim muzejem te na snimanju spomeničke baštine na području Dubrovačko-neretvanske županije.

-Novi ciklus fotografija Najke Mirković otklon su od dosada poznatoga, i vode nas u novi irealni svijet apstrakcije i difuzne svjetlosti. Od šipanskih pejzaža, pa sve do flore otoka Lokruma, kao da su novi motivi ukazali na težnju istraživanja tvari u vremenu obilježavanja Boškovićeva genija,  odnosno dale obol pohvale veličini genija našeg sugrađanina. Svakako, sam pogled na zanimljiv ciklus poticaj su istraživanju mogućnosti traženja irealnog u realnom svijetu našeg okruženja.

Kompozicijski pristup pokazuje  put prema neoimpresionističkim impulsima i lumizmu, gdje se iz težnji stvaranja atmosfere udaljava od realnog svijeta koji nas okružuje kreće u svijet mistike. Likovne teme izvanredne profinjenosti boje i lakoćom luminiscencije u isto vrijeme su odraz tražnje discipline, gotovo poput fizičara koji traži uzrok pojavnosti – pravila pojavljivanja raznobojnih efekata-istaknuo je uz ostalo autor teksta u katalogu koji prati ovu izložbu dr.sc. Vinicije B. Lupis dodavši:

– Apstraktne difuzije svjetlosti Najke Mirković su svojevrsni fotografski  prilog obilježavanju Ruđerove godine, naoko nepovezane, ali pažljivom promatraču neće promaknuti struktalistička crta u istraživanju svijeta boja i svjetlosti na nov i zanimljiv način gledan kroz prizmu suvremenih likovnih medija – zaključio je dr.sc. Vinicije B. Lupis.

Ovo je njena osma samostalna izložba, a može se pogledati do 27. siječnja.

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] Prikazan film o trombunjerima, čuvarima Feste i tradicije

Dulist

Klasik ‘Ana Karenjina’ večeras na Velikoj Sceni!

Dulist

FOTO Susret riječi sa Slavicom Stojan i Vesnom Čelebić

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija