Kultura

“Bujanje biljnog soka” Ane Deranje

U sklopu sedmih po redu Rječišta kojeg organiziraju Društvo dubrovačkih pisaca i Art radionica Lazareti večeras je predstavljena zbirka pjesama „Bujanje biljnog soka“

dubrovačke slikarice i pjesnikinje Ane Deranje. Uz autoricu, o knjizi je govorila voditeljica Rječišta Mariela Marković, koja je ujedno i urednica ovog izdanja.

– U ovoj knjizi autorica progovara o sebi, svojoj ženskosti, miru, nemiru, samoći, povezanosti s bližnjima. Koristeći u svom pisanju tehniku slojevitog nanošenja boje, kako bi se na kraju povezao naslov, motiv, smisao, pjesnikinja nižući motive i pjesničke slike, naoko nadrealistički nepovezane, iznenadi jednom riječju, stihom i njime zaokruži sliku o sebi i svom svijetu. Sam naslov zbirke intrigira i navodi da je riječ o blago prikrivrenom i naoko ne toliko skrivenom erotiziranom prikazivanju njene ženske biti – istaknula je uz ostalo Mariela Marković dodavši:

– Možemo reći da je u zbirci „Bujanje biljnog soka“, kao i u prethodne dvije, riječ o postmodernističkom ženskom pismu koje propituje položaj žene u odnosu na muškarca i dominantni muški svijet, položaj žene kao majke, prijateljice ili promatračice svijeta oko sebe. U kratkim stihovima koji su najčešće dvije riječi, jedan pojam, nadrealistički i asocijativno niže riječi koji su tek zamrznuti trenutak, pogled na nešto, misao o nečemu, dodir ili nedodir nekoga ili nečega. Čestim elipsama u kojima često izostavlja glagole, potvrđuje povezanost sa slikarstvom. Njoj je poezija često izmjena slika i misli bez namjera, pokreta i promjene, ona je čekanje i doživljavanje – naglasila je Marković.

Na predstavljanju je govorio i predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro koji je tom prigodom krajem travnja najavio i izlaženje Literata III, kao i knjiga Mata Jerinića i Ivana Cikatića. Pjesme Ane Deranje čitala je glumica Glorija Šoletić.

Pročitajte još

U NEDJELJU Humanitarni koncert FA Linđo ‘Igrajte nam mužikaši’ ispred Dvora

Dulist

U PETAK ISPRED DVORA Pijanistica Naira Asatryan s DSO-om i dirigentom Ivanom Hutom

Dulist

KNJIGA TEKSTOVA PRVOG RAVNATELJA ARHIVA ‘Vučetić je jedan od prvih istraživača Dubrovnika’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija