Kultura

“Bujanje biljnog soka” Ane Deranje

rjecista

U sklopu sedmih po redu Rječišta kojeg organiziraju Društvo dubrovačkih pisaca i Art radionica Lazareti večeras je predstavljena zbirka pjesama „Bujanje biljnog soka“

dubrovačke slikarice i pjesnikinje Ane Deranje. Uz autoricu, o knjizi je govorila voditeljica Rječišta Mariela Marković, koja je ujedno i urednica ovog izdanja.

– U ovoj knjizi autorica progovara o sebi, svojoj ženskosti, miru, nemiru, samoći, povezanosti s bližnjima. Koristeći u svom pisanju tehniku slojevitog nanošenja boje, kako bi se na kraju povezao naslov, motiv, smisao, pjesnikinja nižući motive i pjesničke slike, naoko nadrealistički nepovezane, iznenadi jednom riječju, stihom i njime zaokruži sliku o sebi i svom svijetu. Sam naslov zbirke intrigira i navodi da je riječ o blago prikrivrenom i naoko ne toliko skrivenom erotiziranom prikazivanju njene ženske biti – istaknula je uz ostalo Mariela Marković dodavši:

– Možemo reći da je u zbirci „Bujanje biljnog soka“, kao i u prethodne dvije, riječ o postmodernističkom ženskom pismu koje propituje položaj žene u odnosu na muškarca i dominantni muški svijet, položaj žene kao majke, prijateljice ili promatračice svijeta oko sebe. U kratkim stihovima koji su najčešće dvije riječi, jedan pojam, nadrealistički i asocijativno niže riječi koji su tek zamrznuti trenutak, pogled na nešto, misao o nečemu, dodir ili nedodir nekoga ili nečega. Čestim elipsama u kojima često izostavlja glagole, potvrđuje povezanost sa slikarstvom. Njoj je poezija često izmjena slika i misli bez namjera, pokreta i promjene, ona je čekanje i doživljavanje – naglasila je Marković.

Na predstavljanju je govorio i predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro koji je tom prigodom krajem travnja najavio i izlaženje Literata III, kao i knjiga Mata Jerinića i Ivana Cikatića. Pjesme Ane Deranje čitala je glumica Glorija Šoletić.

Pročitajte još

‘LULU XX’ Gosti iz New Yorka u KMD-u

Dulist

NOVO IZDANJE MATICE ‘Ruđer Bošković, znanstvenik, književnik i diplomat’ autora Stipe Kutleše

Dulist

Kralj Charles odlikovao Hrvaticu Lady Jadranku Njerš Beresford-Peirse koja je ulagala u dubrovačku baštinu

Dulist