Županija

DHMZ UPOZORAVA Obilna kiša može izazvati poteškoće u Neretvi i Konavlima

Poplava ožujak 2015

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju da je prvi tjedan studenog obilježen ciklonalnom aktivnošću u Sredozemlju koju prate obilnije oborine uz mogućnost bujičnih poplava i porasta vodostaja nekih rijeka, ali i još jedna epizoda juga.

U jugozapadnoj struji na prednjoj strani prostrane visinske doline nad zapadnom Europom, preko Hrvatske se na sjeveroistok već premjestila jedna ciklona i donijela kišu, na Jadranu i uz njega mjestimice i obilniju. Nakon prolaznog i kratkotrajnog smirivanja vremena, stigla je druga ciklona istom putanjom preko naših krajeva. Prati je jako do olujno jugo, nove i često obilne oborine, a s njezinim odlaskom zapuhat će bura.

Velike akumulirane količine kiše do petka se predviđaju na Jadranu, a najobilnije oborine, uz vrlo vjerojatno akumulirane količine veće od 100 mm, izgledne su u Dalmaciji, osobito njezinoj unutrašnjosti te u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje su moguće količine veće od 200 mm. Pritom će oborine povremeno biti praćene grmljavinom i intenzivnije u kratkom vremenu.

Zbog obilnih oborina na području Dalmacije te njezine unutrašnjosti postoji mogućnost naglog porasta vodostaja bujičnih vodotoka te urbanih poplava. Također postoji mogućnost poplavljivanja krških polja u dalmatinskom zaleđu (npr. područje Vrgorca, Konavosko polje).

Moguć je porast vodostaja rijeka – Neretve, Zrmanje, Krke, Cetine te njihovih pritoka gdje će vodostaji uglavnom ovisiti o radu hidroelektrana tj. uzvodnih akumulacija na njima.

Preporuča se redovno praćenje najnovije vremenske i hidrološke prognoze i upozorenja, posebice za obilnu oborinu. Na moru puše jak do olujan vjetar uz mogućnosti gmljavinskog nevremena.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

REZULTATI POPISA U SIJEČNJU Županija popisivačima i kontrolorima isplatila naknade za rad

Dulist

ŽUPAN MONS. GLASNOVIĆU Neka Vam put u novoj službi bude ispunjen obiljem Božjeg Duha

Dulist

STRUČNI OBILAZAK Koje sve tajne krije špilja Šipun?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija