Županija

DHMZ UPOZORAVA Obilna kiša može izazvati poteškoće u Neretvi i Konavlima

Poplava ožujak 2015

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju da je prvi tjedan studenog obilježen ciklonalnom aktivnošću u Sredozemlju koju prate obilnije oborine uz mogućnost bujičnih poplava i porasta vodostaja nekih rijeka, ali i još jedna epizoda juga.

U jugozapadnoj struji na prednjoj strani prostrane visinske doline nad zapadnom Europom, preko Hrvatske se na sjeveroistok već premjestila jedna ciklona i donijela kišu, na Jadranu i uz njega mjestimice i obilniju. Nakon prolaznog i kratkotrajnog smirivanja vremena, stigla je druga ciklona istom putanjom preko naših krajeva. Prati je jako do olujno jugo, nove i često obilne oborine, a s njezinim odlaskom zapuhat će bura.

Velike akumulirane količine kiše do petka se predviđaju na Jadranu, a najobilnije oborine, uz vrlo vjerojatno akumulirane količine veće od 100 mm, izgledne su u Dalmaciji, osobito njezinoj unutrašnjosti te u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje su moguće količine veće od 200 mm. Pritom će oborine povremeno biti praćene grmljavinom i intenzivnije u kratkom vremenu.

Zbog obilnih oborina na području Dalmacije te njezine unutrašnjosti postoji mogućnost naglog porasta vodostaja bujičnih vodotoka te urbanih poplava. Također postoji mogućnost poplavljivanja krških polja u dalmatinskom zaleđu (npr. područje Vrgorca, Konavosko polje).

Moguć je porast vodostaja rijeka – Neretve, Zrmanje, Krke, Cetine te njihovih pritoka gdje će vodostaji uglavnom ovisiti o radu hidroelektrana tj. uzvodnih akumulacija na njima.

Preporuča se redovno praćenje najnovije vremenske i hidrološke prognoze i upozorenja, posebice za obilnu oborinu. Na moru puše jak do olujan vjetar uz mogućnosti gmljavinskog nevremena.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist