Aktualno

Deset godina od referenduma o gradnji golf parka na Srđu

Deset godina od referenduma o gradnji golf parka na Srđu

Na današnji datum, 28. travnja prije deset godina, građani Dubrovnika su na referendumu odbili projekt golfa na Srđu.

Bio je to prvi lokalni referendum u Hrvatskoj održan na zahtjev građana i građanki. Pitanje je bilo ‘Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?’. Referendum nije uspio jer na njega nije izašlo potrebnih više od 50 posto birača.

-Tada je 10.051 građana i građanki Dubrovnika reklo jasno NE nekretninskom projektu na Srđu. Činjenica da su volonteri Inicijative Srđ je naš (SJN) uspjeli prikupiti dovoljan broj potpisa kako bi se referendum održao, rezultat je upornog i predanog rada te sedmogodišnjih aktivnosti i kampanja organizacija civilnog društva. U radu Inicijative SJN-a sudjelovale su lokalne udruge Baština, Domovina, Art radionica Lazareti, Kinookus, Čovjek na zemlji, udruga Grad, Eko-omblići te nacionalne organizacije Zelena Akcija, Pravo na Grad i GONG. Podršku Inicijativi  pružala su i strukovna udruženja Društvo arhitekata Dubrovnik (DAD) i Udruga hrvatskih arhitekata (UHA) – istaknuli su iz Srđ je Grad u priopćenju.

– Bez otpora aktivnih građana, situacija bi sigurno bila još gora i zato danas slavimo obljetnicu hrabrog otpora stanovnika Dubrovnika od nasrtaja investitora.Taj je projekt ogledni primjer niza problema koji su u ovih 10 godina u Hrvatskoj samo postali izraženiji – rekao je među ostalim u priopćenju Enes Ćerimagić iz Zelene akcije koja je kao članica i jedna od osnivačica incijative Srđ je naš, aktivno sudjelovala u prikupljanju potpisa i omogućavanju da se održi referendum.

Pročitajte još

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist