Županija

DAVNO OBEĆANJE, LUDOM RADOVANJE 900 je zahtjeva, a izgradnje novih vezova nema na vidiku

DAVNO OBEĆANJE, LUDOM RADOVANJE 900 je zahtjeva, a izgradnje novih vezova nema na vidiku

Sporazum o financiranju projektne dokumentacije je potpisan, te je sukladno tome Županijska lučka uprava Dubrovnik potpisala Ugovor o izradi idejnog rješenja s tvrtkom Pomgrad injženjering d.o.o. za područje od Marine Gruž do predjela Solitudo. Za potrebe realizacije projekta i ishođenje svih dokumenata za građenje potrebno je izmjeniti prostorni plan te UPU Gruški akvatorij za što je ŽLUD uputila Gradu Dubrovniku zahtjev za izmjenama prostornog plana kako bi se projekt mogao realizirati, budući da na području Solituda u prostornom planu stoji oznaka LS, odnosno sportska luka, dok je na potezu od Marine Gruž do uvale Solitudo prostorni plan potrebno izmjeniti kako bi se na tom području mogli postaviti pontoni – ističe nam  Željko Dadić, ravnatelj ŽLUD.

Iz tiskanog izdanja 28. prosinca 2022

S njime smo ‘protresli’ sve teme i aktualne događaje u ovoj županijskoj ustanovi, pogotovo ono što najviš ‘svrbi’ naše sugrađane – kad će novi vezovi i koliko će ih biti?
Stoga, iduće pitanje bilo je koliko navedeni projekt ima predviđenih vezova… I koliki su troškovi gradnje.
– Sami projekt je na potezu od Marine Gruž do uvale Solitudo predviđa cca 150 vezova u zoni IS2-2 gdje gruba procjena troškova gradnje utvrdica i postavljanja pontona u zoni obalnog pojasa iznosi 26 milijuna kuna bez PDV-a, dok bi za uređenje i gradnju cjelog obalnog pojasa u toj zoni troškovi gradnje prema projektnom rješenju iznosili 59,6 milijuna kuna bez PDV-a. Također je izrađeno i idejno rješenje uređenja komunalne luke u uvali Solitudo za otprilike 140 vezova gdje gruba procjena troškova gradnje prema projektnom rješenju iznosi 83,8 milijuna kuna – ističe dalje Dadić. U ovom trenutku, napominje, imaju oko 900 zahtjeva za vez.

Hoće li se moći financirati komunalni vezovi?

Jesu li se stekli uvjeti za povlačenje sredstava iz EU fondova, odnosno, ako ne uspiju povući sredstva, hoće li se Dubrovačko neretvanska županija na neki način udružiti – zajednički s Gradom Dubrovnikom krenuti u projekt – budući da je gradonačelnik Mato Franković izrazio volju za zajedničkom realizacijom?
– U novoj omotnici u kojoj su predviđena sredstva za financiranje projekata iz EU fondova još nije poznato hoće li se moći financirati komunalni vezovi, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture radi na tome da se takvi projekti financiraju putem EU fondova. Ukoliko i Grad Dubrovnik želi sudjelovati i financijski poduprijeti naravno da će se to i prihvatiti, budući da ŽLUD nema financijskih sredstava za realizaciju ovako velikog financijski zahtjevnog projekta – naglasit će nam dalje Željko Dadić.
Pored Solituda, razmišlja li se još negdje proširenje broja vezova, odnosno veznih mjesta, na potezu Batala – Solitudo? Upućen je zahtjev, ističe.

Projekt Komolac – Rijeka dubrovačka

– Županijska lučka uprava Dubrovnik je za potez od valobrana u komunalnoj lučici Batala napravila idejno rješenje do Marine Gruž za otprilike 120 vezova te je također Gradu Dubrovniku uputila zahtjev za izmjenom prostorno planske dokumentacije kako bi mogli krenuti u ishodovanje dokumenata za građenje – naglasit će dalje, a za kraj će dodati i projekt Komolac – Rijeka dubrovačka, odnosno kad će se pristupiti njegovoj realizaciji.
– ŽLUD je također ugovorila s tvrtkom Obala d.o.o. izradu idejnog rješenja uređenja komunalnih vezova na području stare Mokošice u okviru svoje nadležnosti luke otvorene za javni promet lokalnog značaja luka Mokošica gdje se rješenjem planira izgradnja cca 350 vezova s procjenom troškova gradnje 80 milijuna kuna, a za što smo također uputili prema Gradu Dubrovniku zahtjev za izmjenom prostorno planske dokumentacije – zaključuje Željko Dadić, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik za ovaj broj našeg tjednika.

MT

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist