Aktualno

DARKO LORENCIN: Župan je uplitanjem obznanio kako je neupućen u zbivanja u svojoj županiji

Milanović u Kuparima

Ministar turizma Darko Lorencin reagirao je na jučerašnje izjave župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića na temu obnove bivšeg vojnog odmarališta u Kuparima.

– Budući da vidimo da Županu nedostaje puno informacija što se pripremalo i kako je tekao proces po pitanju Kupara u Župi dubrovačkoj, s ciljem što boljeg informiranja župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića dostavljamo Vam sažetak kompletne informacije što je napravljeno po pitanju projekta, budući da smo u nepune dvije godine uspjeli privesti kraju projekt Kupari I, za razliku od prethodnih dviju Vlada koje osam godina po pitanju Kupara nisu napravile – NIŠTA. Pitanje „Zašto je Vladi trebalo četiri godine da dovrši postupak kada znamo da je bivša Vlada dovršila postupak katastarske nove izmjere i počela postupak koncesioniranja?“, u potpunosti je netočno.

Od kada sam preuzeo ministarsku funkciju, dakle od ožujka 2013. godine, projekt Kupari slovio je kao gotov. Međutim, tada sam saznao da za njega istovremeno nije bila napravljena niti katastarska izmjera, a kamo li postojao katastar, a pogotovo zemljišne knjige koje je pri Općinskom sudu tek trebalo formirati. U to vrijeme nije bilo mogućnosti niti da kompletna koncesija dodijeli na 99 godina (kulturno i pomorsko dobro su se mogli davati na kraći rok), nisu postojale ni smjernice za izradu Urbanističkog plana uređenja, a u međuvremenu su okončani i konzervatorski uvjeti. Drugim riječima, projekt je bio potpuno nepripremljen, a sa svim izradama krenuli smo odmah i, osim koncesije za pomorsko dobro za što je bila potrebna suglasnost Hrvatskog sabora, sve je bilo dovršeno do lipnja 2014.

Prvi put smo objedinili tri vrste koncesije u jednom natječaju i napravili atraktivan paket za investitora. I ne samo to, prvi je put izdata koncesija na pomorsko dobro na 99 godina, što je ujednačilo sve rokove – prava građenja, korištenja kulturnog dobra i pomorskog dobra. Pored Ministarstva turizma i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, u pripremu projekta najviše su bili uključeni Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo obrane, Ministarstvo graditeljstva i za čudo, sve to je napravljeno bez konzultanata i dodatnih troškova.

Što se tiče zakonitosti, isto tako obavještavam Župana da može mirno spavati, jer su svi procesi usuglašeni i prethodno kontrolirani sa svim zakonodavnim tijelima i zakonima, kako bi se investitorima jamčila pravna sigurnost i poboljšanje investicijske klime u Hrvatskoj generalno. Pored svega navedenog posebno bih istaknuo odličan angažman Općine Župa dubrovačka, koja je odlično pratila sve procese i doprinijela dovršetku koncesioniranja Kupara i pokazala se kao partner koji se može preporučiti svakom investitoru.

Župan se nije trebao javno uplitati jer je ovako javno obznanio kako ne zna što je sve potrebno za operacionalizaciju ovako jednog velikog projekta, ali i činjenicu da je neupućen u zbivanja u svojoj županiji. Ja osobno i kolege iz Ministarstva turizma uvijek mu stojimo na raspolaganju da mu pojasnimo procese – reakcija je Darka Lorencina.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist