DuList INUrednički izbor

DARIA RADIĆ OTKRIVA Pet načina kako osvježiti vas dom!

DARIA RADIĆ OTKRIVA Pet načina kako osvježiti vas dom!

Čim uđe u neki prostor, Dubrovkinja Daria Radić zamišlja kako bi ga drukčije uredila, izmijenila, ubacila (ili izbacila) pojedine detalje. Ta njena ljubav prema interijerima traje već dugi niz godina. Prisjeća se kako bi utonula u san zamišljajući kako bi nečije stanove uredila te stvorila funkcionalnije prostorije.
-Imam osjećaj kako je našoj generaciji mašta malo više radila bez današnje tehnologije – ističe dizajnerica interijera Radić. Ugodan osjećaj u prostorima ističe kao izrazito bitan faktor, pogotovo u onom vlastitom. Danas, uz neizostavnu maštu, inspiraciju crpi listajući razne magazine i Instagram, ali i kroz dublje promatranje svijeta oko sebe.
-Moja inspiracija ovisi o trenutku. Nisam je nekad ni svjesna jer toliko toga listam i gledam pa pohranim u svojoj memoriji. Nekad je dobijem na kavi, kad se mozak malo opusti, a redovito je pronađem u prirodi i šetajući gradom. U posljednje sam vrijeme bila insprirana sv. Vlahom. Tako sam dizajnirala i dala izraditi vlastiti zidni ukras Sv. Vlaha od kovanog željeza. Ma Dubrovnik je sa svim svojim detaljima ogromna inspiracija za sve, ne samo za interijer. Potrebno je samo se malo više osvrnuti oko sebe – ističe Radić, inače po struci geodetkinja.

Kreativnost, njeno drugo ime
Reći će i kako je uređenje interijera u konačnici samo još jedan dodatak u tom njenom kreativnom svijetu u kojem djeluje već duže vremena. Brojni će se sjetiti njenih divnih rukotvorina kao što su ogrlice i utvrditi kako joj je kreativnost zaista drugo ime. Nisu joj strani ni projekti ‘uradi sam’ koje većinom radi za svoj gust, ali i za određene potrebe njene obitelji. Ima u planu, ako i kad se situacija popravi, otvoriti i svoju tvrtku. Iza sebe ima završen tečaj na ‘Interior Design Institute’, koji ima nekoliko podružnica na svijetu, a radi na principu online studija. Tečaj koji traje godinu dana i ima 12 ispita, upotpunio je njeno znanje i stvorio drukčiji način gledanja na elemente dizajna kao što su primjerice dekor i boje.

Završila je i tečaj za home staging and property styling, odnosno uređivanje i stiliziranje nekretnina za prodaju.
-Dizajn interijera se obično radi po želji vlasnika, odnosno sređuje se po osobnosti onoga koji će u njoj živjeti. Home staging je s druge strane uređivanje nekretnina za prodaju. Riječ je o uređivanju stanova, kuća i za veći broj zainteresiranih kupaca, ili možda u našem slučaju apartmana za iznajmljivanje. Nastoje se detaljima i nekakvim popravcima te dekoracijama iskazati najbolja obilježja prostora, a kako bi taj prostor postignuo što bolju tržišnu vrijednost – objašnjava nam Radić. Dakle, pokušava se s određenim budžetom na najbolji mogući način urediti prostor koji je na prodaju.
-Zbog toga se prostori uređuju na što neutralniji način jer ciljate na veću publiku – kaže Radić.

Kamen, drvo i željezo
Još se nije opredijelila za samo jedan stil, već postoje dva ili tri koja preferira. Među njima je rustikalni i industrijski đir.
-To mi je prekrasno za stare kuće. Drvo, malo grublje teksture s elementima kovanog željeza… To se možda neće svidjeti svakome, no ima neku trajnu vrijednost. Kamen, drvo i željezo nikad ne izlaze iz mode. Također volim art deco stil koji odiše luksuzom i sad je trenutno popularan – naglašava.
Dodaje i kako se ne moraju potrošiti veliki novci kako bi se nešto uredilo. Uvijek postoji, ističe, komad starog namještaja koji se može prepiturati te se taj način dobije nešto modernije, a potrošila se kantica boje. Njena je, dakle, velika ljubav restauracija i preuređivanje starog namještaja. Tako je tijekom posljednjih nekoliko godina udahnula život namještaju kojeg je našla na njenom dragom Šipanu.
-Nekad su dovoljni mali detalji koji će prostor napraviti privlačnijim, šarmantnim i oku privlačnim. Nije potrebno rušiti zidove i kompletno ga renovirati – kaže Radić.
Inače, radove ove kreativne dizajnerice interijera možete pogledati na web stranici Dare Design Interi­ors, kao i na istoimenom Facebooku i Instagramu.

Zidovi

DARIA RADIĆ OTKRIVA Pet načina kako osvježiti vas dom!

Zauzimaju najveću površinu u vašem stanu i potrebno im je posvetiti posebnu pažnju. Jedan od brzih, efektnih i jeftinih načina pomoću kojeg možete podariti nov i svjež izgled vašem domu je boja. Bojom ćete unijeti atmosferu u vaš prostor i definirati stil. Odlučite li se naglasiti samo jedan zid u tamnoj boji, unijet ćete dozu dramatičnosti, a detalji na njemu (slike, police, ogledala i ukrasi) doći će do izražaja te ga učiniti estetski zanimljivim. Drugi način ukrašavanja zidova su i tapete koje osim što krase spavaće i dnevne sobe u novije vrijeme sve više nalaze primjenu i u kupaonicama. Možete tapetama obložiti jedan zid ili više njih, a možete se malo poigrati, uokviriti ih ukrasnim štukaturama te tako dobiti unikatno umjetničko djelo iznad vašeg kauča ili kreveta. Kod odabira vodite računa o kvaliteti, ali i o uzorku koji je poželjno uklopiti u vaš odabrani stil.

DARIA RADIĆ OTKRIVA Pet načina kako osvježiti vas dom!

Udahnite svom starom namještaju novi život

DARIA RADIĆ OTKRIVA Pet načina kako osvježiti vas dom!
Iako živimo u potrošačkom društvu u kojem smo skloni olako odbaciti stare predmete, ipak vrijedi razmisliti možemo li drvenom namještaju podariti novi izgled. Osim uštede novca stvorit ćete originalan komad namještaja na koji ćete sigurno biti ponosni.

DARIA RADIĆ OTKRIVA Pet načina kako osvježiti vas dom!
Stari drveni namještaj potrebno je prvo prebrusiti (koristiti razne granulacije brus papira ili električnu brusilicu), zatim kistom za drvo popuniti sve pukotine i oštećenja te tek onda nanijeti novi sloj laka. Odabirom lakova na bazi vode ubrzat ćete proces sušenja, a korištenje takvih lakova je i manje štetno. Ukoliko ste odlučili obnoviti stari ormar ili komodu osim boje promjena ručki ili nogica za namještaj uvest će sitnu, ali itekako značajnu promjenu.

DARIA RADIĆ OTKRIVA Pet načina kako osvježiti vas dom!

Dekorativne tkanine

DARIA RADIĆ OTKRIVA Pet načina kako osvježiti vas dom!
Poseban ugođaj i toplinu vašem domu svakako će dati pravilan odabir dekorativnih tkanina. Pretapicirajte stare blagavaonske stolice ili fotelje, dodajte ukrasne jastuke na vaš kauč, promijenite zastore i vaš dnevni boravak će zablistati. Kad se radi o spavaćim sobama veliku i jeftinu promjenu može dati i samo promjena posteljine. Mogućnosti primjene tkanine u interijerima su mnogobrojne pa se oni kreativniji mogu i odvažiti na izradu umjetničkih djela od ostataka stare tkanine.

DARIA RADIĆ OTKRIVA Pet načina kako osvježiti vas dom!

Zidne dekoracije i ukrasi

DARIA RADIĆ OTKRIVA Pet načina kako osvježiti vas dom!
Organizirajte svoje slike na podu ili stolu prije nego zabijete čavliće u zid. Jedno od osnovnih pravila kod postavljanja slika na zidove jest to da centar slike postavite u visini očiju. Drugo važno pravilo je da veličina slike obješene iznad namještaja ne bi smjela biti šira od namještaja, a idealno bi bilo da zidne dekoracije zauzimaju 2/3 širine namještaja iznad kojeg se postavljanju. Ukoliko nemate velike slike tada možete i grupirati više manjih kao jednu cjelinu. Pritom vodite računa o njihovom međusobnom razmaku. Kad pričamo o dekoraciji zidova, osim slika, vaše zidove mogu krasiti i metalne dekoracije, makrame, stari tanjuri pa čak i prije spomenuta tkanina. Ogledala na zidovima imaju posebnu moć, osim dekorativne uloge i one funkcionalne reflektiraju i svjetlost, a ako ih smjestite iznad vaše komode ili konzole dobit ćete poseban dekorativni kutak.

DARIA RADIĆ OTKRIVA Pet načina kako osvježiti vas dom!

Dekorirajte stolove i konzole

DARIA RADIĆ OTKRIVA Pet načina kako osvježiti vas dom!
Posljednje i ne manje važno su dekoracije koje ukrašavaju vaše police ili stolove. Prije nego dirnete u vašu ušteđevinu, osvrnite se oko sebe i dobro promotrite ukrase na vašim policama. Ako se bojom i stilom uklapaju u vaš stil uređenja, ali vam iz nekog razloga pogled na njih ne izaziva zadovoljstvo možda su samo smještene na krivo mjesto. Dio dekoracija moguće je uklopiti u vaš stil samo promjenom boje. Na tržištu se nalazi velik broj sprejeva pomoću kojih brzo i efikasno možete preurediti staru vazu, ukrasnu figuricu ili prekrasnu zdjelu. Kod izrade vaših posebnih dekoracija možete se poslužiti i praznim staklenim bocama, vrčevima pa i praznom limenkom od kave. Vaše police mogu krasiti i knjige. Odaberite vaše najdraže štivo s lijepim koricama i pokažite vašim gostima tko ste vi zapravo.

DARIA RADIĆ OTKRIVA Pet načina kako osvježiti vas dom!

Iz tiskanog izdanja DuLista od 12. kolovoza 2020.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist