Aktualno

Danas se slavi Gospa od Orašca

Danas se slavi Gospa od Orašca

Danas se slavi Gospa od Orašca, a blagdanska misna slavlja u crkvi Pohođenja Marijina u Orašcu počela su od ranog jutra. U poslijepodnevnim satima misna slavlja su u 18 i 19:30. Misu u 19.30 sati predvodit će don Ivan Čapalija, neokatekumenski misionar.
Prema predaji u mjesecu siječnju 1527. Blažena Djevica Marija objavila se tri puta, u tri petka siromašnom starcu Mihu Vukašinoviću, s porukom kako treba ispod crkvice sv. Đurđa sagraditi crkvu na izvoru Dobra voda, kako bi Bog oslobodio Orašac i okolicu od kuge.
Među brojnim marijanskim svetištima dubrovačkog kraja posebno mjesto zauzima biskupijsko svetište Gospa od Orašca. Sve do II. svjetskog rata, ali i u poraću Orašac je privlačio marijanske hodočasnike, koji su bosi kilometrima pješačili kako bi tu našli duhovni spokoj.
Crkva posvećena blagdanu Pohođenja Bl. Dj. Marije Elizabeti, zvane i jednostavno Vizitacija, u narodu je poznatija pod nazivom Gospa od Orašca.
Prije koncilske reforme ovaj blagdan slavio se 2. srpnja, a poslije II. vatikanskog koncila ovaj blagdan se slavi 31. svibnja, a u Orašcu je ostao i dalje stari običaj da se Gospin blagdan slavi upravo drugog dana srpnja.

Pročitajte još

Počinju nacionalni ispiti, pisat će ih više od 37 tisuća učenika

Dulist

Prolaz na jugoistok – Žarko Dragojević

Ivana Grkeš

‘NEDJELJOM U 2’ Ivica Tucak: Od igrača ne tražim da me vole, tražim samo da me poštuju

Dulist