Zanimljivosti

Danas misa za pokojne domobrane

Danas misa za pokojne domobrane

Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik poziva sve članove i štovatelje domobrana i domobranstva na Svetu misu zadušnicu koja će se slaviti u crkvi svetog Vlaha danas u 17 sati.

– Uz brojne umrle članove u proteklom razdoblju, posebno ćemo se prisjetiti njenih najistaknutijih članova, predsjednika Županijskog vijeća Udruge Hrvatski domobran Luja Peševića, i nedavno preminulog predsjednika dubrovačkog ogranka Tihomila Vranješa – stoji u priopćenju Udruge.

– Ratni put dubrovačkih domobrana bio je uobičajen za brojne generacije dubrovačkih vojnih obveznika. Unatoč tome što su redovno služili vojsku u svojoj Domovini, u bivšem sustavu zbog toga su mnogi robovali i bivali ubijeni. Tek su stjecanjem neovisnosti Republike Hrvatske preživjeli domobrani dobili potpunu rehabilitaciju osnivanjem Hrvatskog domobranstva, čime se povijesni značaj hrvatskog vojnika – domobrana sačuvao od potpunog zaborava – ističe se u priopćenju Udruge Hrvatski domobran Dubrovnik te dodaje kako je misa zadušnica zahvala svim domobranima od njenog prvog spomena imena do današnjih dana.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist