Kultura

Damilove Ruže na Stradunu

Izložba fotografija Damila Kalogjere „Ruže na Stradunu“ otvorena je danas u festivalskoj palači u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara. Izložbu je otvorio intendant Ivica Prlender.

Autorsko svjedočanstvo Damila Kalogjere Ruže na Stradunu, zabilježeno svega par dana po razaranju Grada o sv. Nikoli 1991. godine ostalo je sve donedavno zatočeno u umjetnikovom atelijeru.  Ni samom autoru nije dano razaznati što ga je sve priječilo da puna dva desetljeća nisku crnobijelih fotografija, što dokumentiraju granatama izranjenu plohu Straduna, skriva u intimi atelijerskih kutija.

-Šetajući osebujnim Damilovim ružičnjakom prostrtim u zagrebačkoj galeriji Lotrščak, što ga je priredila kustosica Marina Viculin nastojanjem Klovićevih dvora, sama od sebe se nametala zamisao kako mu svakako valja naći sretan i dubrovački dom. Listajući po memoriji raspoloživih izložbenih prostora Grada nisam baš daleko dospio. Svuđe mi je ili manjkalo ili preticalo. Intimnosti. Patetike. Obilježenosti. Doslovnosti… Ipak, ružičnjak bi u Dubrovniku rasprostrijeti baš na Stradunu. Ali, u intimi palače! Dalje je bilo jednostavno. To može biti jedino palača Kerša – Festivalska palača. Ona što je plamenom osvjetljavala Stradun dok su se rascvjetavale do grafičke mekoće dozrele Damilove Ruže. I to je učiniti u susret blagdanu našega Parca – zapisao je Ivica Prlender u katalogu izložbe.
 
Damil Kalogjera rođen je 1962. godine u Zagrebu. U početku se bavio reportažnom fotografijom. Danas preferira primijenjenu fotografiju (pejzaži, portreti i studijska fotografija). Fotografijom se profesionalno bavi od 1979. Član je HZSU i dugogodišnji suradnik Dubrovačkih ljetnih igara.

 

Pročitajte još

Večeras se otvara izložba ‘Dubrovnik izvan zidina’

Dulist

SOKOL OPET PJEVA Fra Stipe Nosić o fra Bernardinu uz 77. obljetnicu mučeničke smrti

Dulist

KONCERT ISPRED SV. VLAHA Glazbom proslavljen Svjetski dan turizma

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija