Kultura

DALMATINSKI CIKLUS Saksofonist Lovro Merčep nastupa s DSO-om

dso mercep 016

Jedan od boljih hrvatskih saksofonista, Lovro Merčep, nastupit će s gudačkim sastavom Dubrovačkog simfonijskog orkestra u Dalmatinskom ciklusu. Riječ je o zajedničkom projektu Koncertnog ureda Zadar, Koncertne dvorane Hrvatski dom Split i Dubrovačkog simfonijskog orkestra kojim se kreira novi program te razmjena gostovanja ansambala i glazbenika.

Nagrađivani saksofonist Lovro Merčep i gudači DSO-a pod ravnanjem Ivana Huta, najprije će održati koncert u Gradu, 7. studenoga u tvrđavi Revelin. Koncert započinje u 19.30, a na programu su djela hrvatskih skladatelja: Zaboravljene muzike Dubravka Detonija, Pintarichiana za gudače Borisa Papandopula te dva koncerta za saksofon: Koncert za alt-saksofon i gudače Pavla Dešpalja iz 1963. godine nešto mlađi, Koncert za saksofon i gudače dubrovačkog skladatelja Ivana Končića, a koji je Lovro Merčep praizveo 2013. godine na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Lovro Merčep magistrirao je saksofon 2014. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Dragana Sremca te 2016. na Konzervatoriju u Amsterdamu, u klasi Arna Bornkampa. Paralelno sa studijem u Zagrebu studirao je na Konzervatoriju u Lyonu u klasi Jean-Denis Michata, a potom na Konzervatoriju u Versaillesu u klasi Vincent Davida. Tijekom studija bio je stipendist grada Samobora, Zaklade Adris i Francuske vlade, dobitnik Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Plakete grada Samobora, te je jedan od dobitnika nagrade Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije za umjetnička postignuća u 2016. godini. Laureat je brojnih državnih i međunarodnih natjecanja, među kojima se posebno ističu 7. međunarodno saksofonističko natjecanje u Novoj Gorici (Slovenija), Concours Européen de Saxophone u Gapu (Francuska), 5. hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Zagrebu, Međunarodno natjecanje Emona u Ljubljani i 1. međunarodno natjecanje saksofonista Josip Nochta u Zagrebu.

Nakon nastupa u Dubrovniku, slijedi nastup u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru 8. studenoga te 9. studenoga te 9. studenoga u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića – Hrvatski dom Split. Dalmatinski ciklus realiziran je uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.

Pročitajte još

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist

VEČERAS Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist

OTVARANJE IZLOŽBE U FLORI ‘Udvostručivanja’ Gorana Petercola

Dulist