Zašto je čuvarkuća, ta mala ali vrijedna biljka, toliko značajna? Istraživanja potvrđuju da čuvarkuća u sebi sadrži tanin, biljnu sluz, vrijedne kiseline, flavonoide i ugljikohidrate.
U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Ova biljka je stari narodni lijek za uhobolju, oštećenja bubnjića i gubitak sluha. Njen sok se koristi kako bi otopio višak smole u uhu, a nakon korištenja se primjećuje i smanjenje boli.
Istraživanja pokazuju da polisaharid iz soka čuvarkuće djeluje na imunološki sustav i prevenciju kancerogenih oboljenja. Primjenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.
Ako imate bolne menstruacije, grčeve, proljeve i čireve, čaj od čuvarkuće izvrsna je pomoć kod navedenih tegoba. Pripremite ga tako da 10 g svježe ili 12 g osušene čuvarkuće kuhate 15 minuta u 250 ml vode bez šećera. Procijedite i pustite da se ohladi. Čaj se pije ujutro na prazan želudac, a nakon toga svaki sat po jedna žlica čaja.