Zanimljivosti

Crno ili bijelo vino? Evo koje je bolje za zdravlje

Crno ili bijelo vino? Evo koje je bolje za zdravlje

Pod uvjetom da se konzumiraju u umjerenim količinama, i bijelo vino i crno vino donose niz zdravstvenih dobrobiti. Barem tako pokazuju brojna znanstvena istraživanja provedena na njima, no sigurno se pitate koje je bolje za vaše zdravlje? Kako biste iskoristili znanstveno dokazane zdravstvene prednosti bijelog i crnog vina, trebali biste popiti samo jedno piće dnevno ako ste žena ili do najviše dva pića dnevno ako ste muškarac. Ako ne pijete umjereno bijelo ili crno vino, to može povećati vaše šanse za zdravstvenim problemima povezanim s pretjeranim konzumiranjem alkoholnih pića, navodi Poslovni.

Budući da se kožica bijelog ili zelenog grožđa uklanja prije procesa fermentacije, bijelo vino obično sadrži manje spojeva s antioksidativnim svojstvima. S druge strane, ljuska crvenog ili crnog grožđa uključena je u sok od grožđa koji fermentira, zbog čega dobiveno crno vino sadrži više polifenola i flavonoida.

Postoji još jedna nevjerojatna stvar u vezi s fermentacijom kore crvenog ili crnog grožđa, a to je činjenica da je prisutan resveratrol – on je zapravo taj koji čini da crveno i crno grožđe imaju svoju boju.

Ono što je tako impresivno u vezi s resveratrolom jest da su brojna znanstvena istraživanja uvijek iznova dokazala da on može:

Usporiti starenje
Poboljšati zdravlje crijeva
Sniziti krvni tlak
Smanjiti kolesterol
Obraniti od bolesti srca
Štiti mozak od oštećenja
Normalizirati šećer u krvi
Ublažiti bolove u zglobovima
Ojačati kosti
Spriječiti pretilost
Kontrolirati kronične upale
Smanjiti rizik od raka

Inače, osim grožđa i crnog vina, drugi uobičajeni izvori resveratrola su rajčice, borovnice, brusnice, pa čak i tamna čokolada. To ne znači da bijelo vino nije dobro za vas. I bijelo vino i crno vino zapravo je zdravo, iako ovo drugo sadrži više polifenola, flavonoida i resveratrola od prvog.

Pročitajte još

HGSS slavi 74. rođendan: Vaša sigurnost naš je najveći poklon

Dulist

VREMENSKI EKSTREMI Najviša temperatura u Pločama, najjači udar vjetra na Masleničkom mostu…

Dulist

ŽIVOT S 318 EURA Biste li mogli živjeti na najnižoj mirovini?

Dulist