Koronavirus u Hrvatskoj

COVID putovnice pratit će nas sve dok se ne proglasi kraj pandemije

Digitalne zelene potvrde poznatije i kao COVID putovnice uskoro će postati naša svakodnevica. Pojednostavnile bi sigurno kretanje ljudi unutar zemalja Europske unije. No za sobom vuku i brojna otvorena pitanja. Ono što je jedino sigurno jest da će nas COVID putovnice pratiti mjesecima, a možda i godinama, sve dok se ne proglasi kraj pandemije, piše HRT.hr.

Može li Zelena digitalna potvrda spasiti ljetnu sezonu i vratiti slobodu kretanja u Europi? Ili će popularna turistička mjesta ostati poluprazna kao i veći dio godine? U mnogo europskih država ekonomski oporavak direktno ovisi o turističkoj sezoni. A epidemija COVID-a devastirala je turistički sektor koji čini 10% europskog BDP-a. Zato Komisiji se žuri ozakoniti svima prihvatljive potvrde za slobodno kretanje unutar EU prije ljeta.

Zelena digitalna potvrda bi prema prijedlogu Komisije uključivala samo tri informacije: potvrdu o cijepljenju i vrsti cjepiva, o rezultatima testiranja na COVID i je li osoba preboljela COVID.

U Komisiji tvrde da cijepljenje neće biti preduvjet za slobodno kretanje, i da zelena potvrda nije putovnica, no neki zastupnici Europskog parlamenta tvrde da će se u praksi baš to dogoditi.

Zastupnici traže da zelena potvrda za putnike jamči da neće završiti u karanteni, ali nije izvjesno da će države članice to prihvatiti. Samo 13 država, a među njima i Hrvatska, sklono je Komisijinom prijedlogu. Druge poput Belgije ili Francuske su skeptične.

Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje nikakvu potvrdu, još manje COVID putovnicu.

Puno je još otvorenih pitanja. A najvažnije – kako će i hoće li biti usklađene nacionalne potvrde i europske potvrde – još je nepoznanica. Kao i ljeto pred nama.

Pročitajte još

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

BEROŠ PROGLASIO KRAJ PANDEMIJE? Hrvatska od danas službeno ukida sve mjere zaštite od COVID-a 19

Dulist

Cijepljenje iduću srijedu u Studentskom domu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija