Koronavirus u Hrvatskoj

ČLAN ZNANSTVENOG SAVJETA OTKRIO ‘Vjerojatno ćemo se svake godine morati docjepljivati’

ČLAN ZNANSTVENOG SAVJETA OTKRIO 'Vjerojatno ćemo se svake godine morati docjepljivati'

Član Znanstvenog savjeta i profesor Medicinskog fakulteta u Splitu Ozren Polašek komentirao je aktualnu situaciju s koronavirusom i cijepljenjem te otkrio koliko vremena cjepivo štiti.  Britanski soj koronavirusa već je dominantan u Hrvatskoj. Sojevi koji su u razvojnom ciklusu, govori, jesu brazilski i južnoafrički te se o njima još skupljaju podaci jer ‘se čini da imaju nešto drugačija obilježja od ovih sojeva na koje smo navikli, koje smo već vidjeli’. Postoji i mogućnost da zaštita cjepiva od virusa neće biti toliko učinkovita za neke od najtežih sojeva.

-Tehnologija koja se sad razvija će se moći puno brže prilagoditi novoj situaciji, trebat će nam manje vremena da se prilagodi cjepivo na nove sojeve nego što nam je trebalo za stvaranje tog cjepiva – rekao je.

Nakon cijepljenja, objašnjava Polašek, čovjek je siguran ‘nekakvih šest do osam mjeseci’. Ne znaju postoji li mogućnost da zaštita djeluje duže zato što nije prošlo dovoljno vremena od kada su cijepljeni prvi ispitanici, piše Dnevnik.hr.

-Optimističniji među nama vjeruju da bi zaštita mogla trajati nekoliko godina nakon ovakvih cjepiva, no međutim samo će nam vrijeme pokazati. Jedan od najizglednijih scenarija je da ćemo se svake sezone trebati docjepljivati, nešto poput gripe -komentirao je.

Kod onih kojisu obolili od koronavirusa neposredno nakon primitka prve doze postoji mogućnost da se imunološki odgovor nije dovoljno razvio te da nije bilo dovoljno vremena da cjepivo počne funkcionirati.

-U medicini se nikad ne može baratati sa 100 posto. Čak i svi ljudi koje procijepite, vjerujemo da neće baš svi uspjeti razviti dobar imunološki odgovor i to je razlog više zašto nam treba visoka stopa procijepljenosti, da na neki način zaštitimo ljude koji će se cijepiti, a neće dobiti imunološki odgovor – objasnio je.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist