Zanimljivosti

„ČITAJ MI!“ – Plemenit projekt s višestrukim dobitkom

citaj ekonomska01

Na Međunarodni dan obitelji 15. svibnja u Ekonomskoj i trgovačkoj školi predstavljeni su rezultati projekta ‘Čitaj mi!’ kojeg su provodili učenici uz vodstvo prof. hrvatskog jezika Marine Đuraš svake srijede na dječjem odjelu Opće bolnice Dubrovnik u razdoblju od studenog prošle pa do svibnja ove godine.

Nositelji projekta bili su učenici III. D razreda smjera poslovni tajnik, a u projektu su sudjelovali i učenici smjera prodavač( I.E, 3. E, 3. F) te učenici 4.E razreda smjera komercijalist.

Izbor ovog datuma za javno predstavljanje navedenog projekta nije slučajan. Naime, aktivnosti učenika u sklopu projekta uključivale su suradnju ne samo s nastavnicima škole već i s roditeljima učenika što je projektu stvorilo dodatnu vrijednost.

Osim toga projekt ‘Čitaj mi!’ naglašava važnost čitanja naglas djeci od najranije dobi jer se na taj način razvija posebna emocionalna povezanost djeteta i odraslih. Čitanje pomaže djeci da razviju predčitalačke vještine, uvodi ih se u raznoliki svijet događanja i iskustva, pomaže im u razvoju opažanja, pamćenja, mišljenja i logičkog zaključivanja.

Ovim projektom učenici su nastojali približiti knjigu djeci, uljepšati im bolničke dane i čitanje učiniti ugodnom navikom. Doznali smo da su učenici organizirali ukupno 20 zabavnih i poučnih srijeda za 100 malih pacijenata dječjeg odjela, čitali su 50 različitih naslova knjiga, u čitanju je sudjelovalo 50 sudionika (učenika, nastavnika i roditelja) i podijeljeno je 300 kazala za knjige koje su učenici sami izradili. Najveći izazov bio je odabrati djela koja će se čitati i zainteresirati male pacijente.

Projekt ‘Čitaj mi!’ pokrenule su prošle godine Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF Hrvatska pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. Učenici Ekonomske i trgovačke škole postali su dio ovog projekta zahvaljujući suradnji s doktoricom Marijom Radonić koja je projekt inicirala na dječjem odjelu u Općoj bolnici Dubrovnik.

Osim što su pomagale učenicima u realizaciji projekta, doktorica Marija Radonić, glavna sestra dječjeg odjela gospođa Ane Drobac i gospođa Dijana Tot, odgajateljica u Dječjem vrtiću Radost svojim dolaskom uveličale su predstavljanje projekta ‘Čitaj mi!’ u Ekonomskoj i trgovačkoj školi. Istaknule su da su djeca veliki slušatelji, da im vrijedi čitati i da je jako važno da ih odrasli prate i sudjeluju u njihovom razvoju.

– U ovaj projekt učenici su uložili puno ljubavi i malo slobodnog vremena, a dobitak je višestruk kako za djecu, tako i za nas same – zaključila je profesorica Marina Đuraš.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1927. Rođen skladatelj Mario Nardelli

Dulist

U HILTON IMPERIALU DUBROVNIK Predstavljanje premium turističke ponude

Dulist

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

Dulist