Grad

Čistoća podnijela zahtjev za produljenje dozvole za Grabovicu

Čistoća podnijela zahtjev za produljenje dozvole za Grabovicu

Gradska tvrtka Čistoća podnijela je županijskom Upravnom odjelu za zaštitu okoliša i prirode zahtjev za provedbu postupka izdavanja dozvole za gospodarenje neopasnim otpadom za odlagalište Grabovica.

Uz zahtjev iz Čistoće su dostavili i Elaborat gospodarenja otpadom za sakupljanje otpada, interventno sakupljanje, pripremu prije uporabe ili zbrinjavanja te odlaganje otpada u ili na tlo, kojeg je izradio Institut IGH.

Budući da je riječ o odlagalištu koje zaprima više od 10 tona otpada na dan ili ima ukupni kapacitet preko 25000 tona, Upravni odjel dužan je provesti postupak informiranja i sudjelovanja javnosti i zainteresirane javnosti, koji se mogu očitovati davanjem mišljenja, primjedbi i prijedloga u roku od 8 dana od objave, dostavljajući ih na adresu: Dubrovačko-neretvanska županija, Upravni odjel za zaštitu okoliša i prirode, Vukovarska 16, 20000 Dubrovnik.

Uvid u Elaborat može se obaviti na istoj adresi 20. i 21. prosinca 2016. godine od 9 do 12 sati.

Inače, kao stranke u postupku se, uz Čistoću, navode Grad Dubrovnik te općine Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle.

Ukoliko u zahtjevu budu ispunjeni svi uvjeti propisani Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, Pravilnikom o gospodarenju otpadom i Pravilnikom o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada, a koji moraju biti ugrađeni u Elaborat gospodarenja otpadom, Upravni odjel izdat će Čistoći dozvolu za gospodarenje otpadom.

Podsjetimo, na Grabovici, lokalitetu oko 2,5 kilometara istočno od Osojnika neposredno uz granicu s BiH, otpad se odlaže od 1982. godine. Jedna trećina je sanirana (1,1 hektar), dok se otpad još uvijek svakodnevno odlaže na dvije trećine (2,2 hektra). Ukupni kapacitet odlagališta iznosi 345 tisuća tona, a prema idejnom projektu sanacije dosad je odloženo 260 tisuća tona pa ima mjesta za još 85 tisuća tona.

Važeća dozvola za gospodarenje komunalnim i neopasnim otpadom tvrtci Čistoća izdana je 2. siječnja 2012. godine i traje pet godina, do 2. siječnja 2017. godine, odnosno još nešto više od dva tjedna.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist