Grad

Vlahušić o zakonu kojim mu se zabranjuje kandidatura: Hvala vam za nagradu za životno djelo

gradsko vijece vlahusic

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić ocijenio je u četvrtak navečer donošenje izmjena Zakona o lokalnim izborima, kojima se njemu zbog pravomoćne presude u aferi Šipan zabranjuje kandidatura, ”nagradom za životno djelo”, a najavio je kako će tražiti ocjenu ustavnosti tog Zakona.
Hrvatski sabor donio je danas sa 78 glasova za, 32 protiv i 6 suzdržanih Mostov prijedlog Zakona o lokalnim izborima koji u dijelu medija nazvan ”Lex Vlahušić” jer sprječava gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušić da se kandidira na lokalnim izborima. Vlahušić se u telefonskoj izjavi ‘zahvalio svima koji su mu dodijelili nagradu za životno djelo’.
– Ja bih se zahvalio saborskim zastupnicima, predsjedniku Sabora i svima koji su glasovali za jer sam dobio nagradu za životno djelo. To je najveći oblik priznanja koji je jedan političar u Hrvatskoj mogao dobiti, a to je da mu Hrvatski Sabor zabrani političko djelovanje. Zahvaljujem se naravno i svim članovima Vlade koji su predložili to, ali inicijativa je došla iz Sabora –  rekao je Vlahušić te dodao kako je pobijedio na svim neposrednim izborima za gradonačelnika u povijesti
– Gradonačelnici su se birali neposredno tri pita i sva tri puta sam pobijedio. Imam dvije povelje Republike Hrvatske i brojna druga priznanja, ali ovo priznanje kao prvi građaninu kojem je odlukom Hrvatskog sabora zabranjen politički rad zbog opasnosti za narod i državu i kvarenja mladeži, to je najveće priznanje koje sam se ikad nadao da ću ga dobiti – sarkastičan je Vlahušić.
Upitan hoće li i osobno tražiti ocjenu ustavnosti ovog zakona kao što su to već najavili SDP i HNS, Vlahušić je odgovorio kako ”ratnici moraju ratovati do kraja”.
– To je procedura koju čovjek mora napraviti. Ja sam ratnik i ratnici moraju ratovati do kraja –  zaključio je on.
Inače, Vlahušić je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci uz rok kušnje od godinu dana zbog zlouporabe položaja i ovlasti u aferi Šipan sa svojim tadašnjim koalicijskim partnerom Perom Vićanom.
Protiv dubrovačkog gradonačelnika USKOK je podigao optužnicu i u aferi Revelin, no o njoj se tek ima očitovati Optužno vijeće Županijskog suda u Splitu, a posljednja sjednica u studenom je odgođena jer je njegova obrana zatražila izuzimanje dijela dokaza za koje drže da su nezakoniti.

Pročitajte još

POHVALNA AKCIJA ŽUPE SV MIHAJLA Kupljen prijeko potreban uređaj za rano otkrivanje autizma

Dulist

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist