Koronavirus u Hrvatskoj

Cijepljeno 20.603 Hrvata, pritisak na bolnice se smanjuje

Cijepljeno 20.603 Hrvata, pritisak na bolnice se smanjuje

Udio pozitivnih nalaza među testiranima na SARS-CoV-2 u četvrtak je iznosio 15,5%. Dan prije udio je bio 19,1%, a dan prije toga 16,2%. U bolnicama su jučer bila 2284 pacijenta oboljela od COVID-19, a od njih je na respiratoru bilo 200 ljudi. Na Sveta tri kralja u bolnicama su bila 2264 bolesnika, a 209 njih na respiratorima, dok je 5. siječnja od 2390 bolesnika, na respiratoru bilo također 200 osoba, piše Večernji.hr. Liječnici se slažu da se pritisak na bolnice počeo smanjivati.

Dan prije je i prof. Alemka Markotić kazala da se popuštanje u Infektivnoj osjeća u posljednja dva-tri dana pa da nakon duljeg vremena imaju čak i nešto slobodnih mjesta u bolnici i na respiratorima, no daleko je to od toga da se možemo opustiti.

Bilo bi prihvatljivo i cilj je epidemiologa da dođemo na razinu od 300-tinjak novozaraženih dnevno i ispod udjela od pet posto pozitivnih nalaza među testiranima, te takvo stanje zadržati sve dok se dovoljan broj stanovništva ne procijepi – kazao je u četvrtak dr. Branko Kolarić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’. Procijepiti treba ukupno između dva i pol i tri milijuna građana da bismo došli do određene razine kolektivnog imuniteta i svi zajedno se zaštitili.

Do jučer su protiv COVID-19 u RH cijepljene 20.603 osobe, od kojih 7611 ili 37% zdravstvenih radnika i 11.569, odnosno 56% korisnika domova za starije osobe, informacije su koje je iznio ministar zdravstva Vili Beroš. Bude li potkraj siječnja odobreno i treće cjepivo, ono AstraZenece i Oxforda, u Hrvatskoj bi veći dio populacije mogao biti procijepljen do ljeta – kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Upravo je tog cjepiva Hrvatska naručila najviše, 2,7 milijuna doza. EK je u srijedu odobrio Modernino, drugo po redu cjepivo za članice EU. Hrvatska je naručila milijun doza tog cjepiva, koje se također daje u dvije doze, ali je jednostavnije za distribuciju i skladištenje. Prva pošiljka s manjim brojem Moderninih doza u RH stiže sljedeći tjedan. Prva isporuka zemljama EU počet će 11. siječnja, a Hrvatskoj je u siječnju i veljači namijenjeno 52.000, a do kraja ožujka ukupno 90.000 doza cjepiva.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist