AktualnoUrednički izbor

Cijene stanova se približile realnim okvirima, a prodaja se smanjila

Cijene stanova se približile realnim okvirima, a prodaja se smanjila

Trenutno stanje još nije zadovo­ljavajuće, ali se popravlja i očekujem da će se buđenjem turizma probu­diti i ostale djelatnosti pa tako i trži­šte nekretnina – priča za DuList Mato Alavija, predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Županijske komore Dubrovnik. Gospo­darska kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa nije poštedjela niti jedan segment ljudskog djelovanja pa tako ni promet nekretninama. Provjerili smo stoga kakvo je stanje na području Dubrovnika. Naime, ovdje su se njihove cijene, a nakon nekoliko uzastopnih godina rasta, kako nam tvrdi Alavija, ‘približile nekim realnim okvirima, što uostalom potvrđuje i prodaja’.
Najtraženije vrste nekretnina, iznosi, i dalje su stanovi i kuće za stanovanje, a sve ostalo što nije primarna ljudska potreba trenutno je u stagnaciji, govori nam. Ipak, reaktivacijom turističkih kretanja očekuje ponovno povećanje interesa za investicije. Unatoč suprotnim predviđanjima ponekih stručnjaka, po njegovom iskustvu, naši sugrađani zbog korona krize ne odlučuju se lakše na prodaju te kako, donosi, nekih posebnih odmaka u odnosu na ranije razdoblje nema. ‘Ništa se tu značajno nije promijenilo’, komentira nam ovaj vlasnik tvrtke za posredovanje nekret­ninama – Alavija nekretnine. Njegov kolega Frano Bezić iz agencije Spes, međutim, nešto je drukčijeg mišljenja. ­
Cijene stanova se približile realnim okvirima, a prodaja se smanjila
Iskustva variraju
— Cijene nekretnina su još uvijek rela­tivno visoke, ali se smanjio broj pro­danih. Činjenica je da je Dubrovnik izuzetno malo tržište koje je dosta tra­ženo ne samo među lokalnim, nego i međunarodnim kupcima pa nije za očekivati da će značajno pasti cijene. Jednostavno nema dovoljno nekret­nina, a ima puno upita. Bilo tko da kupi nekretninu ovdje, neće napraviti loš izbor – iznosi. Kao agencija speci­jalizirani su za Dubrovnik i okolicu – od Konavala do Pelješca. Najtraženije nekretnine, prema njegovim informa­cijama, su na području samog grada. Cijena je niža u prigradskim naseljima kao što su Mokošica, Zaton ili Orašac te njih u najvećoj mjeri kupuju mlađi ljudi.
— Srećom ta naselja su infrastruk­turno dobro povezana, imaju kvalitetne puteve i javni prijevoz, škole i vrtiće itd. – tumači. Je li jedan od načina korigi­ranja iznosa cijena smanjenje agencij­ske provizije, odgovara nam, kako ona ne bi trebala značajno utjecati na pro­daju. ‘Oko toga se puno spekulira kao da imamo jako velike. Međutim, ona je dva posto do tri plus PDV. Kad bismo popili kavu koja košta deset kuna i ostavili još 30 lipa, vjerujem da to ne bi utjecalo na vas da je više ne popijete’, objašnjava. S obzirom na to da su nekretnine značajno skuplje, nastavlja, ispada da je provizija enormna. Međutim, njihov posao je obiman i ona je izuzetno zaslu­žena kod svakog agenta.
Cijene stanova se približile realnim okvirima, a prodaja se smanjila
— Moj savjet svakome tko želi kupiti nekretninu je da to napravi putem agencije za nekretnine jer su one certi­ficirani pravni subjekt koji ima osigura­nje, a koje obeštećuje klijenta u slučaju pogreške. Kad se to radi preko osoba koje se time bave nelegalno, nastaje problem jer oni uzimaju značajno veću proviziju, a ne daju sigurnost. Svaki certificirani agent osim toga ima i zna­nje koje je potrebno kako nekretnina koja se prodaje ne bi bila opterećena nikakvim vidljivim ili nevidljivim tere­tima – dodaje Bezić čiji kolega Goran Pikunić, vlasnik Libertas inženjeringa u svojoj agenciji, koja se dijelom opre­dijelila za promet luksuznim nekretni­nama, bilježi sličan trend kao naš sugo­vornik s početka teksta.
Luksuzne nekretnine zadržale vrijednost
— Promet nekretninama niže vrijed­nosti kao što su stanovi u gradskim i prigradskim naseljima je nešto sla­biji. Cijene su do 20 posto niže i sve nekretnine koje ih spuste na razinu realne tržišne, relativno se brzo pro­daju. Međutim, što se tiče luksuznih nekretnina koje su specifične, kao što je vila u prvom redu do mora ili vrhunski poslovni prostor, njihova vrijednost se zadržala. Čak se može reći da će cijene luksuznih stanova dodatno porasti. Takve nekretnine na našem području su rijetke. Ljudi u ovom trenutku žele zadržati svoj novac. Kako npr. kamate na štednju ne postoje te je vrijednost bitcoina nestabilna, ulažu ga u kvali­tetnu nekretninu – kaže.
Njih koriste, održavaju te su zado­voljni s prihodom od četiri posto kojeg im one donose. Dijelom razlog zašto su trenutno takvi objekti nešto brojniji na tržištu nego inače je, dodaje, jer su imućnijim inozemnim građanima, a koji na našem području imaju drugu ili treću nekretninu, u matičnoj državi cijene pale te tamo žele ostvariti kup­nju pa prodaju ovdašnje i tako vraćaju novac u npr. Englesku ili SAD. Istodobno, razlozi mogu biti i financij­ska sigurnost, pojašnjava, te jer možda jednostavno više nisu likvidni. Tako, oni smanjuju rizik svog poslovanja ili jednostavno dolaze do pritoka svježeg novca, komentira. Luksuzne nekret­nine međutim, otkriva, relativno brzo pronađu svoga kupca.
Cijene stanova se približile realnim okvirima, a prodaja se smanjila
Kao primjer naš sugovornik navodi slučaj prema kojem, bi imali luksuzan projekt u Dubrovniku kojeg on, apo­strofira itekako zaslužuje, a pod njim se podrazumijeva novogradnja koja prati trendove 21. stoljeća. Dakle, može joj se prići automobilom u garažu, ima lift u zgradi, posjeduje energetski certifikat A, modernije je arhitekture te nije kla­sična kocka. Sad bi, tvrdi, mogao pro­dati 30 do 40 stanova po cijeni metra četvornog od preko sedam tisuća eura. Za takve vrhunske projekte, ponavlja, interes je uvijek velik, međutim naža­lost njih na našem tržištu nema, zaklju­čuje za DuList Goran Pikunić, vlasnik Libertas inženjeringa.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 19. svibnja 2021.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist